Nucleaire geneeskunde

Wanneer kerntechnologie wordt ingezet voor medische toepassingen, kunnen artsen vroeger én preciezer diagnoses stellen waar andere methodes tekortschieten. Nucleaire technologie kan ook gebruikt worden om gerichte behandelingen uit te voeren, zonder chirurgische ingreep. Elk jaar doen wereldwijd 30 miljoen mensen een beroep op deze technologie voor ongeveer 60 verschillende aandoeningen.

Nucleaire geneeskunde

Nucleaire geneeskunde in het kort

  • België aan de wereldtop

    Ons land speelt een belangrijke rol in de nucleaire geneeskunde en heeft een stevige internationale reputatie opgebouwd.

  • 1 op 3 werkt met Belgische technologie

    Van alle ziekenhuizen ter wereld die een afdeling radiotherapie of nucleaire geneeskunde hebben, werkt een op de drie met Belgische technologie.

  • 30 miljoen behandelingen per jaar

    Elk jaar doen wereldwijd 30 miljoen mensen een beroep op nucleaire geneeskunde voor ongeveer 60 verschillende aandoeningen.

  • België produceert 25% van belangrijkste medische radio-isotoop

    Gemiddeld 25% van het belangrijkste medisch isotoop (op piekmomenten 65%) wordt in België geproduceerd door het SCK CEN en het IRE.

  • 5.000 jobs in België

    In België werken bijna 5.000 mensen in de nucleaire geneeskunde.

Topics over nucleaire geneeskunde

België aan de wereldtop in nucleaire geneeskunde

België speelt een belangrijke rol in de nucleaire geneeskunde. Als pionier op het vlak van onderzoek, de tweede grootste producent van medische radio-isotopen en een belangrijke speler in het wereldwijde transport en de distributie van radiofarmaca heeft ons land een stevige internationale reputatie opgebouwd.

Hoe is nucleaire geneeskunde ontstaan?

Hoe is nucleaire geneeskunde ontstaan? Wij zetten enkele opmerkelijke historische figuren in de spotlights.

Innovatie in nucleaire geneeskunde

Ook in de nucleaire geneeskunde zorgen ambitieuze en innovatieve onderzoeksprojecten nog elke dag voor revolutionaire doorbraken.

Wat is nucleaire geneeskunde?

Medische toepassingen van de nucleaire technologie worden overal ter wereld gebruikt. Jaarlijks krijgen 30 miljoen mensen bij 60 verschillende ziektebeelden een diagnose of een behandeling dankzij de nucleaire geneeskunde. En die cijfers nemen alleen maar toe.

Ziektebestrijding met kerntechnologie

Nucleaire technologie wordt ook ingezet voor de ontwikkeling van testen om de detectie van ziektes mogelijk te maken, of voor de ontwikkeling van vaccins in de strijd tegen bepaalde ziektes.

Vers van de pers

De nieuwste updates over nucleaire geneeskunde

2 minuten

Bij SCK CEN voortaan enkel nog laagverrijkt uranium als basismateriaal voor productie van medische radio-isotopen

Na 51 jaar is SCK CEN volledig overgeschakeld op laagverrijkt uranium als basismateriaal voor de productie van medische isotopen. In zijn BR2-onderzoeksreactor produceert nucleair onderzoekscentrum het hoognodige medische radio-isotopen, waaronder molybdeen-99 en jodium-131. Met die eerste radio-isotoop kunnen kanker, hart- en vaatziekten opgespoord worden. Het radioactieve jodium wordt op zijn beurt ingezet in de strijd tegen schildklierkanker. Beide radio-isotopen ontstaan door uraniumtargets – buisjes van ca. 16 centimeter – te bestralen. Door de nieuwe aanpak verkleint het risico op proliferatie enorm.

Publicaties over nucleaire geneeskunde

Studies

Werkgelegenheid gecreëerd door de nucleaire sector in België (PwC 2012)

Kerntechnologie creëert heel wat banen. De nucleaire sector in België is goed voor meer dan 20.000 jobs (directe, indirecte en afgeleide).