Ruim 10.000 jobs in de Belgische kernenergiesector
Kernenergie zorgt voor heel wat werkgelegenheid in ons land. In totaal gaat het om meer dan 10.000 directe, indirecte en afgeleide jobs in België. Buiten voor de productie van kernenergie, wordt nucleaire technologie toegepast in diverse domeinen zoals in de geneeskunde, onderzoek & ontwikkeling (R&D) en industriële toepassingen. Deze verschillende nucleaire toepassingen zorgen ook voor 10.000 banen. In totaal zijn er dus in België 20.000 banen gelinkt aan nucleaire technologie.

Kernenergie zorgt voor heel wat werkgelegenheid in ons land. In totaal gaat het om meer dan 10.000 directe, indirecte en afgeleide jobs (in België alleen). Dit omvat het personeel van ENGIE Electrabel (de exploitant van de centrales van Doel en Tihange), van EDF Luminus (dat belangen heeft in de installaties van Tihange en Doel), van studiebureaus zoals Tractebel, en bij de bedrijven die de infrastructuur en de apparatuur fabriceren en onderhouden.
Daarnaast zijn er nog de grote internationale groepen met een of meer vestigingen in België (zoals CMI, Areva, Westinghouse, Altran en Alstom) en onafhankelijke controleorganen zoals het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en Bel V.
Buiten voor de productie van kernenergie, wordt nucleaire technologie toegepast in diverse domeinen zoals in de geneeskunde, onderzoek & ontwikkeling (R&D), industriële toepassingen, mobiliteit, enz. Deze verschillende nucleaire toepassingen zorgen ook voor 10.000 banen. In totaal zijn er dus in België 20.000 banen gelinkt aan nucleaire technologie.
Bron: "Studie naar de werkgelegenheid gecreëerd door de nucleaire sector in België", PwC 2012