Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

De kerncentrale van Doel
De kerncentrale van Doel

De kerncentrale van Doel

De kerncentrale van Doel staat op de linkeroever van de Schelde, ten noorden van Antwerpen. Ze bestaat uit 4 kernreactoren van het type PWR (Pressurized water reactors) met een totaal vermogen van 2.905 megawatt. De uitbater van de kerncentrale is ENGIE Electrabel.

5.919 MW - Het totale vermogen van de 7 kernreactoren van Doel en Tihange.

De kerncentrale van Doel: enkele cijfers

De kerncentrale van Doel telt 4 kernreactoren. Hierbij een overzicht van de in dienst name van elke reactor en het totaal vermogen:

  • Doel 1 en Doel 2: opgestart in 1975, elke reactor heeft een vermogen van 433 megawatt.
  • Doel 3: opgestart in 1982 en heeft een vermogen van 1.006 megawatt.
  • Doel 4: opgestart in 1985 en heeft een vermogen van 1.039 megawatt.

De centrale van Doel produceert jaarlijks ongeveer 15% van de totale elektriciteitsproductie in België.

De kerncentrale van Doel telt een kleine 1.000 werknemers. Bij grote projecten en onderhoudswerken kunnen er in totaal 2.500 medewerkers aanwezig zijn op de site. Jaarlijks wordt 75 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe onderdelen, uitbreidingen en updates.

Beschikbaarheid van de Belgische kerncentrales

De Belgische kerncentrales zijn een performante, betrouwbare producent van baseload elektriciteit, die dag en nacht, zomer en winter beschikbaar is. Met een gemiddelde beschikbaarheid (load factor) van 84% zijn kerncentrales de meest productieve elektriciteitsbron die we beschikbaar hebben. Dag in dag uit leveren de 7 reactoren in Doel en Tihange 50 à 60% van alle elektriciteit die in ons land wordt opgewekt.
Onderstaande grafiek toont de beschikbaarheid van de kerncentrales wereldwijd. De Belgische kerncentrales staan in de top 10 van meest beschikbare centrales. Het gemiddelde voor alle landen samen bedraagt 77,8%.

De beschikbaarheid van een installatie is het percentage van de tijd waarin de installatie operationeel is. Voor de berekening ervan wordt rekening gehouden met de perioden dat de installatie stilligt en de bevoorrading, bv. voor intermittente energiebronnen (dat zijn energiebronnen die niet op elk moment beschikbaar zijn, zoals wind- en zonne-energie).

Beschikbaarheid van de kerncentrales wereldwijd (cijfers tot 2016) (bron: IAEA).

Het langer operationeel houden van Doel 1 en Doel 2

Een beslissing over het langer houden van bepaalde nucleaire eenheden is geen primeur voor België. In het verleden beslisten de regeringen Di Rupo 1 en Michel 1 om respectievelijk de centrales Tihange 1, en Doel 1 en Doel 2 langer open te houden. Normaal gezien moesten deze 3 kernreactoren in 2015 gesloten worden (na 40 jaar operationeel te zijn) maar de regering besliste dat deze kernreactoren 10 jaar langer operationeel mogen blijven; tot in 2025.

Het verderzetten van de electronucleaire activiteiten na 2025 zou dus geen nieuwigheid zijn voor ons land. Ook de operator is ondertussen vertrouwd met het concept van LTO (long term operation), en deed de voorbije jaren de noodzakelijke investeringen om een verdere veilige exploitatie van Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 met tien extra jaren mogelijk te maken.

Naast de 600 miljoen euro voor de verzetting van Tihange 1, investeerde en investeert ENGIE zo’n 700 miljoen euro om de LTO van Doel 1 en Doel 2 mogelijk te maken. Het grootste deel van dit bedrag gaat naar aanpassingen aan het ontwerp van de centrales en vervangingen (bvb van turbines en van de belangrijkste transformatoren). Daarnaast worden heel wat nieuwe medewerkers aangeworven en opgeleid, om de veilige exploitatie van Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 te garanderen.

De Belgische kerncentrales

Hoe zit het eigenlijk met de 'scheurtjes' in onze centrales?

Artikel

Er is in het nieuws heel wat te doen geweest rond 'scheurtjes' in de kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2. In werkelijkheid gaat het om waterstofvlokken. Na grondige inspecties werd bevestigd dat de structuur van de reactoren Doel 3 en Tihange 2 intact is. Een woordje uitleg. Ontdek meer

De Belgische kerncentrales

Ruim 10.000 jobs in de Belgische kernenergiesector

Artikel

De elektriciteitsproductie met kernenergie is goed voor meer dan 10.000 jobs. Daarnaast zorgen de verschillende nucleaire toepassingen nog eens voor 10.000 banen. In totaal zijn er dus in België 20.000 banen gelinkt aan kerntechnologie. Ontdek meer

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer