Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische expertise, wereldwijd erkend
Belgische expertise, wereldwijd erkend

Jonge nucleaire experten

België wordt beschouwd als een pionier in verschillende domeinen van de nucleaire technologie. Expertise, Nobelprijs, leider... een mooi palmares.

Video National Geographic

Jonge nucleaire experten

Studenten van over de hele wereld doen nucleaire praktijkervaring op in het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Maak kennis met de nieuwe nucleaire generatie via National Geographic.

België beschikt over een uitzonderlijke nucleaire expertise en geniet wereldwijde erkenning. Een mooi bewijs hiervan werd geleverd door de uitreiking in 2013 van de Nobelprijs voor Natuurkunde aan de Belgische professor François Englert voor zijn onderzoek naar de boson van Brout-Englert-Higgs

De Belgische nucleaire sector stelt 20.000 mensen te werk.

Ons land heeft een buitengewone expertise opgebouwd in bijvoorbeeld het uitbaten van waterdrukreactoren. We zijn ook een van de grootste producenten van medische radio-isotopen. Dankzij de erkende expertise van België exporteert ons land zijn knowhow naar overal ter wereld en stelt de Belgische nucleaire sector 20.000 mensen te werk.

Nucleaire geneeskunde

België bekleedt een belangrijke rol op internationaal niveau op het gebied van medische toepassingen. De cijfers spreken boekdelen.

Ontdek de nucleaire geneeskunde.

Belgische internationale spelers

Talrijke Belgische ondernemingen spelen een belangrijke rol op internationaal niveau. We geven enkele voorbeelden.

Het SCK•CEN neemt (samen met het IRE) 25% - op piekmomenten zelfs 65% - van de wereldproductie van radio-isotopen voor medische diagnoses en behandelingen voor zijn rekening. Bovendien staat het ook in voor 25% van de internationale productie van gedopeerd silicium, dat aanwezig is in de beste elektronische componenten.

Het Nationaal Instituut voor Radio-Elementen (IRE) in Fleurus is de tweede grootste producent ter wereld van radio-isotopen voor medische diagnoses en behandelingen.

Ion Beam Applications (IBA) is de wereldleider in de productie van medische uitrusting (deeltjesversnellers, cyclotrons, rhodotrons) en radioactieve farmaceutische producten. Het bedrijf neemt meer dan 50% van de markt voor protontherapie voor zijn rekening. Bovendien is het bedrijf de wereldwijde nummer één in de productie van dosimeters. Meer dan 3.000 ziekenhuizen over de hele wereld maken gebruik van de technologie die IBA ontwikkelt.

Tractebel stond mee aan de wieg van de kerncentrales in Doel en Tihange. Dit studiebureau verleent consultancy- en engineeringdiensten tijdens de volledige levenscyclus van een nucleaire installatie: van design tot ontmanteling, inclusief operationele ondersteuning en beheer van de splijtstoffen. Tractebel heeft zijn internationale reputatie te danken aan zijn pioniersrol in de ontwikkeling van processen die de betrouwbaarheid van nucleaire installaties versterken, de optimalisatie van het splijtstofbeheer en de ontwikkeling van nieuwe inspectietechnieken.

Die kennis kunnen we exporteren. Tot in de ruimte.

Klein land, grote onderzoekers

België heeft door de jaren een unieke positie verworven op het vlak van onderzoek en ontwikkeling in nucleaire technologie. Op die expertise blijven we voortbouwen.

Elk jaar publiceren Belgische nucleaire onderzoekers meer dan 700 boeken, wetenschappelijke artikels en officiële presentaties. Universiteiten, ziekenhuizen en industriële onderzoekscentra voeren dagelijks onderzoek naar toepassingen van nucleaire technologie.

Zo werken Belgische onderzoekers actief mee aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie veilige en brandstofzuinigere (hergebruik van gebruikt uranium) kernreactoren. Meer weten over MYRRHA.

Die kennis kunnen we exporteren. Niet alleen naar landen die al over kerncentrales beschikken (Groot-Brittannië, Japan, China, India), maar ook naar landen die besloten hebben om kernprogramma's te ontwikkelen (Verenigde Arabische Emiraten, Polen, Turkije).

Volgens cijfers van de World Nuclear Association (juni 2016) zijn er vandaag wereldwijd 62 kernreactoren in opbouw. Daarnaast zijn er concrete plannen voor de bouw van 172 nieuwe kernreactoren en zijn er voorstellen ingediend voor de bouw van nog eens 337 reactoren. Vandaag de dag zijn er 444 kernreactoren aan het elektriciteitsnet gekoppeld.

Tot in de ruimte

Ook op dat gebied spelen de Belgen een belangrijke rol. Ze ontwikkelen nucleaire toepassingen waarmee we de Melkweg beter kunnen verkennen.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer