Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Summer Event 2022

In juni 2022 organiseerde het Nucleair Forum een evenement rond nucleaire technologie. Onze keynote speakers hadden het over diverse toepassingen van kerntechnologie en de vele voordelen ervan. Elk van deze toepassingen is een illustratie van hoe kerntechnologie oplossingen aanbrengt voor de uitdagingen van morgen: klimaatverandering, de energietransitie, duurzaamheid en afval, ….

Herbeleef de sfeer van het event

Ontdek de highlights van de avond dankzij deze korte sfeervideo.

Ontdek de presentaties van ons Summer Event 2022

Benieuwd naar de presentaties? Spijt dat je zelf niet in de zaal zat? Of was je er wel, maar wil je graag nog eens alles rustig bekijken? Goed nieuws, je kan via de links op deze pagina de presentaties integraal (her)bekijken!

Johan Camps (SCK CEN) voorspelt het weer dankzij nucleaire technologie

Johan Camps behaalde een PhD in Nuclear and Radiation Physics aan de KU Leuven. Hij is ook gastprofessor aan de Universiteit van Hasselt. Voor zijn onderzoek bestudeert Johan (onder andere) in de natuur voorkomende radioactieve deeltjes, die zich in de atmosfeer bevinden. De metingen die Johan doet, laten toe om het weer beter te voorspellen (zoals bijvoorbeeld de moessonregens), maar ook om klimaatverandering op langere termijn in kaart te brengen. Die inzichten zijn van essentieel belang om ons te kunnen aanpassen aan de veranderende omstandigheden die ons te wachten staan.

Verder laat het meten van radioactieve deeltjes ook toe om te controleren of het non-proliferatieverdrag wordt gerespecteerd door alle landen. Ontdek alles over dit boeiende onderzoeksgebied in de video.

Sigrid Eeckhout (ONDRAF/NIRAS) over de oplossingen voor kernafval en de maatschappelijke uitdagingen

Sigrid Eeckhout (ONDRAF/NIRAS) heeft het over een onderwerp dat te vaak onterecht wordt aangevallen: de oplossingen voor het kernafval en de hieraan verbonden maatschappelijke uitdagingen. Ze is Doctor in de Geologie aan de Universiteit van Gent. Sinds 10 jaar is ze werkzaam bij ONDRAF/NIRAS, waar ze mee het project leidt rond de berging van kernafval. De oplossingen voor het kernafval bestaan. Om de beste keuzes te maken voor de huidige en toekomstige generaties, gaan wetenschap en burgerparticipatie hand in hand. Ontdek in deze presentatie waarom beide hand in hand gaan, welke oplossingen en pistes voorhanden zijn in België, en hoe ook jij een stem kan hebben in deze uitdagende materie.

Anicet Touré (Tractebel) geeft update over de kerncentrales van de toekomst: SMR’s

Anicet Touré is Product Director bij Tractebel. Hij is expert in de kerncentrales van de toekomst, met name Small Modular Reactors (SMR). SMR’s staan op de rand van de grote doorbraak, en zijn één van de meest besproken onderwerpen van het moment. Na zijn passage 4 jaar geleden, toen Anicet het nog had over de ontwikkelingen van SMR’s in de studiebureaus, kwam hij nu uitleggen hoe deze reactoren van de toekomst een realiteit worden. In zijn presentatie legt hij uit wat de beloftevolle perspectieven zijn voor dit nieuwe hoofdstuk in kernenergie. Ontdek er alles over in deze presentatie.

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer