Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Podcast
Podcast

Podcast "Naar de kern" over kerntechnologie

Kernenergie, je bent voor of tegen. Maar wat weet je nu eigenlijk écht over nucleaire technologie? We nemen je mee op reis naar de kern van kerntechnologie. Via Marie Curie reizen we tot in de ruimte en werpen we een blik op de toekomst. Vier afleveringen vol nuance en inzichten over nucleaire technologie en de toekomst ervan.

4 afleveringen, 4 thema's

Kerntechnologie wordt gebruikt in tal van toepassingen, vaak zonder dat je het beseft. En onbekend maakt onbemind. We behandelen in deze podcast 4 thema's rond kerntechnologie. We laten hierbij telkens enkele experts en wetenschappers aan het woord en gaan geen enkel onderwerp uit de weg. Te beluisteren op deze website of in je favoriete podcast app!

Wedden dat je iets nieuws of verrassends leert uit deze afleveringen?

#1 Kerntechnologie & elektriciteit

Hoe wordt elektriciteit in een kerncentrale eigenlijk opgewekt? Heeft kernenergie nog een plaats en vooral een toekomst? En hoe ziet die er dan uit? In deze aflevering komen tal van onderwerpen aan bod, o.a. de geschiedenis van de huidige kerncentrales, de voordelen voor het klimaat, de angst voor een kernramp, het kernafval, MYRRHA, SMR's (Small Modular Reactors) en thoriumcentrales (MSR, molten salt reactors).

#2 Kerntechnologie & gezondheid

Wat is radioactiviteit? Is radioactiviteit schadelijk voor je gezondheid? Is kerntechnologie en straling een boosdoener, of net een oplossing binnen de geneeskunde, in de strijd tegen kanker? En wat is de rol van Marie Curie en van de Belgische bedrijven SCK CEN (Mol) en IRE (Fleurus) in dit verhaal? Via een reis doorheen de geschiedenis ontdekken we de toepassingen van nucleaire technologie in de gezondheidszorg.

#3 Kerntechnologie & voeding en landbouw

Kerntechnologie en muggen. Niet meteen een combinatie die je zou verwachten en toch is die van levensbelang. In deze aflevering ontdek je waarom, en gaan we op zoek naar andere toepassingen van nucleaire technologie in de landbouw, de voedingsindustrie en de ziektebestrijding.

#4 Kerntechnologie & ruimtevaart

Spoiler alert: het heelal is radioactief. Zo radioactief dat astronauten er zich tegen moeten beschermen. Maar waarom sturen we dan microscopisch kleine raderdiertjes naar het ISS? En wat kunnen we hieruit leren voor kankerbehandeling? We eindigen onze ruimtereis in Zuid-Frankrijk, waar we langsgaan bij het meest ambitieuze kernfusieproject ter wereld.

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer