Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Next Year Event 2020
Next Year Event 2020

Ontdek de presentaties van onze laatste conferentie

Begin 2020 organiseerde het Nucleair Forum een conferentie rond nucleaire innovatie, nieuwe ideeën en inzichten en aandacht voor de actualiteit rond kernenergie. Onze keynote speakers hadden het over ecomodernisme, het ontstaan van het heelal, een nieuwe fase voor de centrale van Doel en de toekomst van kernenergie en nuclear research.

Benieuwd naar de presentaties? Spijt dat je zelf niet in de zaal zat? Geen nood, je kan via de links op deze pagina de presentaties integraal herbekijken!

Herbeleef de sfeer van het event

Ontdek de highlights van de avond dankzij deze korte sfeervideo.

Bio-ingenieur Jan Deschoolmeester over ecomodernisme

Wat hebben ecomodernisme en nucleaire technologie met elkaar te maken? Meer dan je zou denken, geeft Jan Deschoolmeester aan. Eerst en vooral moeten we het centrale vraagstuk van het ecomodernisme begrijpen: hoe kan de mensheid zijn volle potentieel ontplooien, terwijl ook de natuur opnieuw floreert? Ecomodernisten claimen dat de twee perfect verenigbaar zijn. Maar dan moeten we wel alle lowcarbon technologieën gebruiken waarover we nu al beschikken, en tegelijk blijven investeren in onderzoek naar nieuwe schone technologieën. En daar komt kernenergie in het spel...

Hamid Aït Abderrahim over het nut van MYRRHA voor nucleaire geneeskunde en fysica

Dat MYRRHA een nucleaire onderzoeksreactor van het SCK CEN in Mol is, wist je waarschijnlijk al. Maar weet je ook waarvoor MYRRHA effectief dient? Hamid Aït Abderrahim, directeur van het MYRRHA-project, legt uit wat de functie is van de reactor, wat voor type onderzoek hier gebeurt en wat het belang ervan is op het vlak van (onder andere) de nucleaire geneeskunde en de fysica.

Seth Moortgat: duik onder in de subatomaire wereld

Waarom is het belangrijk om te investeren in elementair onderzoek? Volgens Seth Moortgat is het antwoord simpel: menselijke nieuwsgierigheid. Hij maakte er zijn persoonlijke missie van om te onderzoeken uit welke bouwstenen het universum is opgebouwd, hoe het ontstond, en hoe het evolueerde naar wat we vandaag kunnen observeren. Via de deeltjesfysica, de studie van subatomaire (elementaire) deeltjes, probeert hij die grote vragen te beantwoorden. In zijn presentatie licht hij zijn research toe – en wat die onze samenleving oplevert.

Nucleair ingenieur Kris Peeters over de ontmanteling van Doel 3

Kris Peeters is een nucleair ingenieur met 30 jaar ervaring in het operationeel maken, onderhouden en ontwikkelen van zowel klassieke elektriciteitscentrales als kerncentrales. Hij coördineert het project om de ontmanteling van kernreactor Doel 3 voor te bereiden en de sluiting te begeleiden tot het einde. Zijn presentatie focust op de impact van de kernuitstap op ons elektriciteitsnetwerk, het milieu en onze samenleving.

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer