Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Zijn onze kerncentrales veilig?

Belgische kerncentrales behoren tot de meest robuuste centrales van Europa. Dat tonen de tests op vraag van de Europese autoriteiten keer op keer aan. De Belgische nucleaire sector verbetert zich ook constant. 

Zelfs met die goede resultaten heeft België namelijk beslist om zijn kerncentrales te blijven verbeteren door te investeren in veiligheidsbarrières en -systemen die beantwoorden aan de strengste veiligheidsnormen.

Onze kernreactoren hebben vijf opeenvolgende insluitingsbarrières die de uranium- en splijtingsproducten volledig isoleren om eventuele vrijlating van radioactiviteit te voorkomen. Het gebouw van de reactor is bijvoorbeeld uitgerust met een dubbele insluitwand in beton en gewapend beton.

De 5 insluitingsbarrières.

Wat moeten we denken van de ‘scheurtjes’?

Daarover is al veel gezegd in de actualiteit. In werkelijkheid gaat het niet om scheurtjes, maar om waterstofvlokken die gevormd werden bij het smeden van de reactorkuip van Doel 3 en Tihange 2. Tientallen internationale experts werden geraadpleegd om deze zogenaamde scheurtjes te onderzoeken. Meer dan 1500 uitgevoerde tests op de materialen en tienduizenden manuren werden geïnvesteerd in dit onderzoek. En wat was de conclusie van deze gigantische inspectie? De stevigheid van de reactorkuipen van Doel 3 en Tihange 2 is onder alle omstandigheden gewaarborgd, net zoals die van de andere Belgische reactoren. 

Meer informatie over de waterstofvlokken

Sleutelwoorden bij dit artikel

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer