Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Wie controleert onze kerncentrales?

De nucleaire sector is de meest gecontroleerde sector ter wereld. Talrijke nationale en internationale instanties zorgen ervoor dat we de veiligheid van de kerncentrales kunnen garanderen.

De kerncentrales worden dagelijks gecontroleerd door de interne dienst voor kwaliteit en veiligheid van de uitbater. Externe inspecteurs van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), zijn bovendien elke dag aanwezig om controles uit te voeren en te zien of de veiligheidsmaatregelen worden nageleefd.

Aan de uitbater van de kerncentrale worden ook periodieke evaluaties opgelegd door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Die worden ook nog eens gecontroleerd door het FANC en haar dochteronderneming BEL V.

Regelmatig worden er ook audits uitgevoerd om de veiligheid nog te verbeteren. Op dezelfde manier organiseert het IAEA controleopdrachten die uitgevoerd worden door verschillende gerenommeerde internationale organisaties.

Meer informatie over de controle van de kerncentrales

Sleutelwoorden bij dit artikel

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer