Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Wat blijft over van ons nucleair afval?

Radioactief afval wordt nauwkeurig geïnventariseerd, geclassificeerd en beheerd. Het vormt geen gevaar voor de bevolking of het milieu.

Alle nucleaire afvalstoffen worden nauwkeurig gecategoriseerd, geïnventariseerd en behandeld in functie van hun activiteitsniveau en de afname van hun activiteit (kort of lange levensduur). 

Wanneer het afval eenmaal geïdentificeerd en gesorteerd is, wordt het samengeperst. Het residu wordt vervolgens opgeslagen in vaten in speciaal daarvoor bestemde gebouwen in Dessel (provincie Antwerpen), Doel en Tihange. Elke fase van dit proces verloopt volgens de strengste veiligheidsprocedures.

Het radioactieve afval wordt ingedeeld in drie categorieën, naargelang van de graad van radioactiviteit en de levensduur. We spreken van een ‘korte levensduur’ wanneer de radioactiviteit op minder dan 30 jaar tijd gehalveerd is. Duurt het langer dan 30 jaar om de helft van de radioactieve straling weg te werken, dan spreken we van afval met een ‘lange levensduur’.

80% van het radioactieve afval heeft een korte levensduur en een zwakke tot gemiddelde radioactiviteit (bv. beschermingsmateriaal, injectienaalden, verpakkingen, afval van de ontmanteling van kerncentrales, afval van onderzoekscentra en universiteiten…).

15% van het radioactieve afval heeft een lange levensduur en een zwakke tot gemiddelde radioactiviteit (bv. fragmenten van ontmantelde kerncentrales, afval van nucleaire brandstof, afval van onderzoekscentra en universiteiten…).

1% van het radioactieve afval is hoogactief (gebruikte nucleaire brandstof en het verglaasde afval van het verbruik ervan). Deze hoeveelheid komt overeen met 5 gram per persoon per jaar (ongeveer 1 vingerhoed per Belg).

We weten op elk moment waar het nucleair afval zich bevindt in België. Afval met lange levensduur wordt momenteel tijdelijk opgeslagen. Voor de opslag op lange termijn moet de Belgische overheid kiezen uit verschillende mogelijkheden.

Meer informatie over kernafval

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer