Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kunnen onze kerncentrales langer dan 40 jaar open blijven?

Ja. Het langer openhouden van de Belgische kerncentrales is in de eerste plaats een politieke beslissing. Vanuit technisch oogpunt is een uitbating van meer dan 40 jaar volledig gerechtvaardigd.

De Belgische regering (Di Rupo en daarna Michel) besliste om de kerncentrales Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 langer open te houden tot 2025 om de bevoorradingszekerheid van ons land te garanderen. De verlenging vereist wel verschillende aanpassingen en belangrijke investeringen van de exploitant. Die moet de absolute veiligheid van de installaties kunnen blijven garanderen. Elke verlenging moet ook goedgekeurd worden door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

Er bestaan talrijke voorbeelden van kerncentrales in het buitenland die langer openblijven.
Een groot aantal van kerncentrales zijn langer open dan 40 jaar: zoals in in Nederland, Zwitserland, Zweden, Groot-Brittannië en Rusland. In de Verenigde Staten zijn er tientallen reactoren in werking die goedgekeurd zijn voor een exploitatie van 60 of 80 jaar.

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer