Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kan België zijn klimaatdoelstellingen halen als we uit kernenergie stappen in 2025?

Een kernuitstap in 2025 zou een negatieve impact hebben op onze CO₂-uitstoot. In plaats van te dalen, zou die alleen maar toenemen, waardoor België de klimaatdoelstellingen wellicht niet haalt. Althans, dat is de conclusie van een studie die in 2016 werd uitgevoerd in opdracht van het consultancy bureau PricewaterhouseCoopers.

Zelfs als het aandeel hernieuwbare energie de volgende jaren aanzienlijk toeneemt in de energiemix, hebben we op dat moment toch een aanvullende energiebron nodig. Kernenergie zou bij een kernuitstap in 2025 vooral vervangen worden door fossiele energiebronnen en door ingevoerde elektriciteit.

Wanneer we daarentegen de combinatie tussen kernenergie en hernieuwbare energie behouden, zou ons land de Europese klimaatdoelstellingen wel kunnen halen. Meer nog: in het scenario met kernenergie zou onze CO2-uitstoot meer dan de helft verminderen tegen 2050. In een scenario zonder kernenergie, zou de uitstoot verdriedubbelen. De kernuitstap zou bovendien ook een negatieve impact hebben op de prijs van onze elektriciteit en de bevoorradingszekerheid.

Bronnen:

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer