Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Is het gevaarlijk om dicht bij een kerncentrale te wonen?

Nee, want uit een kerncentrale ontsnapt er geen radioactieve straling. 


Het radiologische toezicht op het grondgebied België wordt 24 uur op 24 gegarandeerd dankzij het automatische meetnet TELERAD en dankzij heel wat stalen en analyses. Het meetnetwerk TELERAD laat zien dat de radioactieve straling in de omgeving van onze kerncentrales niet hoger ligt dan elders. Dat komt door de vijf veiligheidsbarrières waarmee de reactoren zijn uitgerust.

Om onze veiligheid te verzekeren, zijn de grenzen voor de jaarlijkse dosis radioactiviteit wettelijk vastgelegd en worden er permanent metingen verricht. De Belgische kerncentrales hebben geen impact op het stralingsniveau in België. 55% van de straling waaraan we gemiddeld blootgesteld worden, is te wijten aan zogenaamde ‘natuurlijke radioactiviteit’. Dat is de natuurlijke radioactiviteit die zich hoofdzakelijk in de bodem van de aarde en in kosmische stralen van de zon bevindt. 45% komt van medische toepassingen (medische onderzoeken ed). Minder dan 1% van de radioactieve straling waaraan we blootgesteld worden, komt van het opwekken van elektriciteit.

Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde blootstelling aan straling bij verschillende activiteiten, zoals een transatlantische vlucht, het laten uitvoeren van een medische scan of in de buurt van een kerncentrale wonen.

Een overzicht van de gemiddelde blootstelling aan straling bij verschillende activiteiten.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer