De elektriciteitsmix in België vandaag
Kernenergie produceert gemiddeld ongeveer 50% van de elektriciteit in België. Zon en wind produceren ongeveer 10 à 15%. Deze huidige combinatie van kernenergie en hernieuwbare energie zorgt nu al voor een koolstofarme elektriciteitsproductie. Op deze pagina krijgt u alle concrete cijfers per dag, maand en jaar van de verschillende energiebronnen. Alsook wat de mogelijke gevolgen zijn van een kernuitstap. Tot slot maken we ook de vergelijking met andere Europese landen.
De challenge voor de toekomst is om zowel te kunnen blijven voorzien in de vraag naar elektriciteit alsook om deze productie zo CO2-arm als mogelijk te doen. Kernenergie garandeert een constante productie en net als hernieuwbare energie is het een CO2-arme energiebron. Lees er hier alles over.
Elektriciteitsproductie en CO₂ in België. Slechts CO₂-uitstoot dankzij productie van kernenergie op
Grafiek 1 toont de elektriciteitsproductie per energiebron. Grafiek 2 geeft de CO2-uitstoot per energiebron in functie van de hoeveelheid geproduceerde elektricititeit. De cijfers worden dagelijks berekend op basis van de data van ELIA (beheerder van het Belgische hoogspanningsnet) en het IPCC (onderdeel van de Verenigde Naties). Zoals u ziet, is de Belgische energiemix grotendeels koolstofarm (dankzij de combinatie van kernenergie en hernieuwbare energie).
Grafiek 1
Welke energiebronnen staan in voor onze elektriciteitsproductie?
LEGENDE
Bron: Elia.be*
Grafiek 2
CO₂-uitstoot per energiebron in functie van de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit
LEGENDE
Bron: Elia.be*
Waarom stoot kernenergie weinig CO₂ uit?
Het International Panel on Climate Change (Verenigde Naties) berekende de CO2-uitstoot (in gram per kiloWattuur) van de volledige levenscyclus van verschillende energiebronnen. Als we de levenscyclus van een kerncentrale bekijken (inclusief de winning van de grondstoffen, het transport, de bouw en ontmanteling van de kerncentrale en tot slot de opslag van kernafval), dan is de CO2-uitstoot van kernenergie vergelijkbaar met die van hernieuwbare energie.

De combinatie van kernenergie en hernieuwbare energie zorgt maand na maand voor een koolstofarme elektriciteitsproductie in ons land.
Bij de productie van kernenergie komt nagenoeg geen CO2 vrij. De productie van hernieuwbare energie zit in stijgende lijn, maar is onvoldoende om alleen te kunnen instaan om België te kunnen bevoorraden met voldoende elektriciteit.
De uitstoot van kernenergie is vergelijkbaar met die van windmolens en zonne-energie (cijfers gebaseerd op de volledige levenscyclus, IPCC).
Een mix van hernieuwbare energie en kernenergie is bijgevolg een efficiënte oplossing voor een toekomst met een lage CO2-uitstoot.






































De Belgische elektriciteitsmix per maand (Bronnen: Elia & IPCC)
De kernuitstap: wat zijn de gevolgen voor de CO₂-uitstoot in België?
Wat zal er gebeuren wanneer de productie van kernenergie in 2025 definitief zal stoppen? In plaats van de CO2-uitstoot te verminderen, zou de kernuitstap net leiden tot een hogere CO2-uitstoot. Wanneer België hernieuwbare energie blijft combineren met kernenergie, zal onze uitstoot beduidend verminderen.
Wereldwijd zou de CO2-uitstoot tegen het jaar 2050 met 50% moeten dalen, om de klimaatverandering tegen te gaan. In het scenario van een kernuitstap in België zal de totale reële CO2-uitstoot in 2030 en in 2050 hoger zijn (+31 % in 2030 en +17 % in 2050), in vergelijking met de huidige uitstoot.
Met andere woorden: in een scenario waarin wél plaats is voor kernenergie zal de CO2-uitstoot tegen 2050 meer dan halveren. Zonder kernenergie zal de CO2-uitstoot bijna verdrievoudigen.
Een studie uitgevoerd door PwC Enterprise Advisory over de Belgische energietransitie tegen 2030 en 2050 toont aan dat enkel een elektriciteitsproductie op basis van hernieuwbare energie gecombineerd met kernenergie ervoor kan zorgen dat de elektriciteitsprijzen stabiel blijven, de bevoorradingszekerheid gegarandeerd is en de klimaatdoelstellingen worden behaald.

Dat wil zeggen door rekening te houden met de reële, directe en indirecte uitstoot die overeenstemt met de elektriciteit die in het buitenland geproduceerd en in België geïmporteerd wordt.
Landen met kernenergie in de energiemix stoten minder CO₂ uit.
Deze grafiek schetst de CO2-uitstoot van verschillende landen (update juni 2018). De landen met kernenergie in de energiemix zijn ook de landen die het minste CO2 uitstoten, zoals Zweden (50% kernenergie) en Frankrijk (75% kernenergie). Landen zoals Duitsland en Polen doen het opmerkelijk slechter; door het gebruik van fossiele brandstoffen. U kan de situatie in Europa in real-time volgen op de website www.electricitymap.org.

Bron: - https://www.electricitymap.org
Een evenwichtige energiemix, vandaag en morgen. Ook dankzij kernenergie.
Samengevat: om de klimaatdoelstellingen te kunnen behalen, moeten we kijken naar de energiebronnen die vandaag de dag beschikbaar zijn en daar waar we nog extra kunnen op inzetten op termijn.
Als koolstofarme energiebron kan kernenergie een elektriciteitsbevoorrading garanderen, net zoals een stabiele prijs en zorgt er mee voor dat de klimaatdoelstellingen haalbaar zijn. Een evenwichtige energiemix, dankzij kernenergie.