Zweedse regering geeft groen licht voor berging van gebruikte splijtstof
Zweden mag doorgaan met zijn plannen om kernafval te bergen onder de grond. Dat maakte de Zweedse Minister voor Klimaat en Omgeving onlangs bekend. Na Finland is Zweden het tweede land dat de knoop doorhakt en kiest voor geologische berging als oplossing voor gebruikte brandstofstaven voor zijn kerncentrales. De beslissing wordt gedragen door een brede meerderheid en met instemming van de lokale gemeenschappen.

Volledige goedkeuring door alle autoriteiten
Al in 2011 diende de Zweedse operator SKB, verantwoordelijk voor het beheer van kernafval en gebruikte splijtstoffen in Zweden, een dossier in voor geologische berging als beste oplossing voor de gebruikte brandstofstaven uit kerncentrales. Deze opslagfaciliteit, de eerste in Zweden, zou plaats bieden voor 12.000 ton kernafval, die op een diepte van 500 meter zou worden geborgen.
Nadat eerst de Zweedse nucleaire waakhond (SSM) en ook de Land- en Milieurechtbank hun groen licht hadden gegeven, keurde nu ook de Zweedse overheid dit voorstel goed.
De regering oordeelde dat de aanvragen voldoen aan de eisen van de milieuwetgeving en van de nucleaire activiteiten, en dat zij daarom de bouw van de definitieve opslagplaats toestaat: “De technologie voor de definitieve opslag is de best mogelijke, volledig veilig, en voldoet aan alle eisen van de wetgeving, zelfs in een zeer lang tijdsperspectief", aldus de regering.
“De technologie voor de definitieve opslag is de best mogelijke, volledig veilig, en voldoet aan alle eisen van de wetgeving, zelfs in een zeer lang tijdsperspectief"
Zweedse regering
Verregaande burgerparticipatie
De Zweedse wetgeving voorzag ook, als deel van de goedkeuringsprocedure, dat de lokale gemeenschappen (de bewoners in de ruime omgeving van de toekomstige opslagfaciliteit) maximaal betrokken zouden worden. In 2018 gaf de gemeenteraad van Oskarshamn groen licht voor de bouw van de brandstofinsluitingsfaciliteit op hun grondgebied. En hetzelfde gebeurde in 2020 door de gemeente Forsmark, waar de opslagfaciliteit zal worden gebouwd.

Geologische berging
Overal ter wereld bekijken landen welke mogelijkheden en oplossingen voorhanden zijn voor de berging van radioactief afval en gebruikte kernbrandstof uit kerncentrales. Geologische berging wordt door tal van experts aangewezen als één van de beste en veiligste opties.
Ook in België wordt geologische berging naar voor geschoven als de beste optie, die ook door NIRAS wordt bepleit. In ons land is echter nog geen politieke beslissing genomen voor welke optie België zal opteren. De nucleaire sector is zelf vragende partij voor een snelle politieke beslissing, zodat de toekomst van het kernafval optimaal kan worden voorbereid, in functie van de gekozen optie. In de tussentijd neemt de sector zijn verantwoordelijkheid, en staat het in voor de tussentijdse opslag van de gebruikte brandstofstaven.
Zweden is pas het tweede land ter wereld dat resoluut kiest voor geologische berging, na Finland.