Internationaal Energieagentschap publiceert jaarlijkse energie-rapport: World Energy Outlook 2018
Met de publicatie van de World Energy Outlook maakt het IEA elk jaar een cijfermatige update, en geeft het trends en voorspellingen voor de toekomst. Hun analyse: de vraag naar energie en elektriciteit blijft toenemen, en die trend zal niet omkeren. Ondanks de sterke groei van hernieuwbare energie blijft de wereldwijde CO2-uitstoot met de huidige energiepolitiek toenemen. Wat kunnen we hieraan doen?
De belangrijkste elementen en conclusies die onze aandacht hebben getrokken:
- De vraag naar energie blijft toenemen: een stijging met 25% tegen 2040, goed voor 2 triljoen dollar inspanningen per jaar.
- De vraag naar elektriciteit stijgt dubbel zo snel als de vraag naar energie, o.a. door de digitale economie en de elektrificatie van het wagenpark.
- Overal ter wereld investeren landen in hernieuwbare energie. Maar enkel landen zoals Indië, Rusland en China investeren in kernenergie (IEA New Policies Scenario). Deze bestaande inspanningen in koolstofarme elektriciteit volstaan niet om de klimaatdoelstellingen te halen. Het gevolg hiervan: de CO2-uitstoot blijft toenemen. (zie grafiek)
- Om de CO2-uitstoot naar beneden te krijgen (Sustainable Development Scenario) zijn bijkomende maatregelen nodig, waaronder de verdere ontwikkeling van kernenergie (zie grafiek).
- 70% van de wereldwijde investeringen in energie worden gemaakt door overheden en politici. Het nieuwe World Energy Outlook-rapport concludeert dan ook heel duidelijk dat “the world’s energy destiny lies with government decisions”.
Onderstaande grafiek toont aan dat bij een ongewijzigd energiebeleid (NPS-scenario, gele lijn) de CO2-uitstoot blijft toenemen. Enkel bij bijkomende inspanningen, onder andere in kernenergie (paars blok), kan de CO2-uitstoot voldoende afnemen om de klimaatdoelstellingen tegen 2040 te halen.

Kernenergie is een koolstofarme energiebron en maakt de energietransitie mogelijk
In ons land is kernenergie gemiddeld de belangrijkste koolstofarme energiebron (90% van de CO2-arme elektriciteit in België wordt geproduceerd door kerncentrales, de overige 10% door hernieuwbare energie). Door de combinatie van koolstofarme elektriciteit (hernieuwbaar en kernenergie) is de elektriciteitsproductie in ons land gemiddeld voor ongeveer 70 procent koolstofarm. Een eventuele kernuitstap in 2025 zou nefast zijn voor het klimaat.