Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Een nieuwe stap richting kernfusie
Een nieuwe stap richting kernfusie

Tractebel en First Light Fusion werken samen om van kernfusie een realiteit te maken

Tractebel, Belgisch ingenieursbedrijf met internationale faam, en First Light Fusion, wereldleider op het gebied van inertiële fusie, hebben een raamovereenkomst ondertekend om gespecialiseerde technische expertise te leveren voor de ontwikkeling van Machine 4 (M4), een geavanceerde demonstratie-installatie, in Oxford, Verenigd Koninkrijk.

Kernenergie is een technologie die elke dag evolueert. Het kernfusieproject dat door First Light Fusion is opgezet en door Tractebel wordt ondersteund, toont dit perfect aan.

Wist je dat...?

Kernfusie is een reactie waarbij twee lichte atoomkernen samen een zwaardere kern vormen, waardoor een aanzienlijke hoeveelheid energie vrijkomt. Dit in tegenstelling tot kernsplijting, die een zware atoomkern in twee lichtere kernen splitst. Fusie heeft verschillende potentiële voordelen in de context van nucleaire technologie: schone energieproductie, hoge energie-efficiëntie, veel brandstof, hoge veiligheid, nog lager risico op ongevallen en geen productie van kernafval.

Machine 4

Tractebel zal zijn internationale expertise op het gebied van fusie gebruiken om bij te dragen aan het succes van de M4-faciliteit in Oxford, die, zodra deze operationeel is, de grootste gepulseerde energiegenerator ter wereld zal herbergen, met een diameter van 75 meter… de grootte van de Royal Albert Hall in Londen. M4 is een onderzoeks- en experimentfaciliteit die First Light Fusion zal gebruiken om de netto energiewinst te demonstreren, dat wil zeggen het proces om meer energie uit fusie te winnen dan nodig is om die fusie te creëren. In december 2022 was de “National Ignition Facility” in de Verenigde Staten de eerste die deze nettowinst demonstreerde. Daarvoor werd gebruik gemaakt van fusie met inertiële opsluiting, een veelbelovende aanpak om tot gecontroleerde kernfusie te komen, die een schone en bijna oneindige energiebron zou kunnen vormen. Deze methode is identiek aan de methode van First Light Fusion, maar gebruikt een laser om de fusie te activeren in plaats van een projectiel.

Fusie met projectiel

De ingenieurs en multidisciplinaire deskundigen van Tractebel in het Verenigd Koninkrijk en de EU zullen First Light Fusion ondersteunen door de inzet van hun uitgebreide ervaring op het gebied van de ontwikkeling van fusietechnologie. De deskundigen van het ingenieursbedrijf hebben expertise verworven op het gebied van fusie door te werken aan verschillende projecten, waaronder de ITER-reactor in Frankrijk.

First Light Fusion, opgericht in 2011, werkt aan een nieuwe aanpak van fusie, projectielfusie genaamd, een tak van fusie met inertiële opsluiting. Het is een innovatieve en unieke methode voor de productie van fusie-energie die eenvoudiger, goedkoper en energiezuiniger is dan andere fusietechnologieën. Het bestaat uit het lanceren van een projectiel naar een doelwit dat de fusiebrandstof bevat. Het projectiel raakt een doel dat de energie van het projectiel versterkt, waardoor de brandstof implodeert bij de temperaturen en dichtheid die nodig zijn om het te laten fuseren. Die unieke technologie van First Light Fusion, die zorgt voor een veel hogere druk van de brandstof, is een sleutelelement in de aanpak van First Light Fusion.

Nick Hawker, oprichter en CEO van First Light Fusion

Nick Hawker, oprichter en CEO van First Light Fusion: "Het ontwerp en de ontwikkeling van Machine 4 op de site van de Britse Atomic Energy Authority in Culham is goed op weg en we streven ernaar om ruim voor het einde van dit decennium klaar te zijn. We zijn verheugd dat we in deze kritieke fase met Tractebel kunnen samenwerken en daarbij gebruik kunnen maken van de ongeëvenaarde expertise van Tractebel op het gebied van grote fusie-infrastructuurprojecten, waaronder ITER in Frankrijk."

"We zijn verheugd dat we in deze kritieke fase met Tractebel kunnen samenwerken en daarbij gebruik kunnen maken van de ongeëvenaarde expertise van Tractebel op het gebied van grote fusie-infrastructuurprojecten."

Nick Hawker, oprichter en CEO van First Light Fusion
Denis Dumont, Chief Global Nuclear Officer bij Tractebel

Denis Dumont, Chief Global Nuclear Officer bij Tractebel: "Met dit contract bevestigt Tractebel zijn engagement voor de Britse nucleaire industrie, splijting en fusie, en zijn bijdrage aan de ambitie van het Verenigd Koninkrijk om tegen 2050 een netto nuluitstoot te bereiken. Dankzij onze aanwezigheid in Bristol als onderdeel van het Hinkley Point C-project dragen we nog meer bij aan de ontwikkeling van de nucleaire sector in het land. Ons Britse team is gegroeid om spelers uit de Britse nucleaire industrie te ondersteunen, samen met onze experts in Frankrijk en België. Dankzij onze internationaal erkende nucleaire expertise zijn we in staat om innovatieve oplossingen te bieden voor de moeilijkste projecten. We kijken ernaar uit om onze relatie met First Light Fusion verder te ontwikkelen."

"Dankzij onze internationaal erkende nucleaire expertise zijn we in staat om innovatieve oplossingen te bieden voor de moeilijkste projecten. We kijken ernaar uit om onze relatie met First Light Fusion verder te ontwikkelen."

Denis Dumont, Chief Global Nuclear Officer bij Tractebel

Commerciële kernfusie

Het Verenigd Koninkrijk heeft in 2021 een fusiestrategie gelanceerd om de economische groei op lange termijn te stimuleren door technologie en vaardigheden te ontwikkelen. Fusie-energie kan een grootschalige koolstofarme energiebron zijn, gebaseerd op hetzelfde principe als wat er met onze zon en sterren gebeurt. Het kan baseload energie leveren, als aanvulling op hernieuwbare en andere koolstofarme energiebronnen. De samenwerking tussen First Light Fusion en Tractebel zal helpen om van commerciële kernfusie een realiteit te maken.

Meer weten?

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer