Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Talent gezocht voor de uitdagingen van de wereld morgen

Een carrière in kerntechnologie … al eens overwogen?

Wist je dat er momenteel Belgische R&D meereist aan boord van het ISS? En dat kerntechnologie wordt gebruikt in hybride wagens en windmolens? En was je ervan op de hoogte dat 1 op 3 ziekenhuizen in de wereld Belgische technologie gebruikt op hun afdeling nucleaire geneeskunde? En dat ons land gemiddeld 25 procent van de wereldwijde vraag dekt naar medische isotopen, essentieel in de diagnose en behandeling van kanker? Nog steeds zin om verder te lezen? Wel, zet dan je vooroordelen over kerntechnologie aan de kant en misschien ben je wel klaar voor een carrièreswitch. De Belgische nucleaire sector werft aan, met honderden vacatures voor tientallen verschillende profielen.

Weinig mensen weten dat ons land een pionier is in nucleaire technologie. En niet alleen voor het opwekken van elektriciteit. Ook in wetenschappelijk onderzoek en medische toepassingen is ons land een kennishub en incubator van innovatie en werkgelegenheid. De Belgische nucleaire knowhow is een realiteit, die internationaal door tal van landen wordt erkend. In totaal staat de sector in ons land voor 20.000 fulltime equivalente jobs (directe, indirecte en afgeleide werkgelegenheid), goed voor 0,5 procent van de Belgische werkgelegenheid.

Wie kerntechnologie zegt, denkt aan de kerncentrales. In ons land produceren de zeven reactoren al ruim 40 jaar lang meer dan de helft van de Belgische elektriciteit, die bovendien koolstofarm is. Ook na een volledige of gedeeltelijke kernuitstap biedt de sector nog vele jaren tal van carrièremogelijkheden. Belgische ingenieurs exporteren deze kennis bovendien naar verschillende landen (voornamelijk in Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika). Nu kiezen voor een job in de Belgische nucleaire sector, is kiezen voor een job in een internationale context, met tal van samenwerkingen en expat-opportuniteiten.

Maar de Belgische knowhow gaat veel verder. In heel de wereld doet de medische sector beroep op Belgische kerntechnologie. Ook medische profielen kunnen hun passie verder ontwikkelen in de nucleaire sector, zowel in eigen land (als verpleger op de dienst radiologie of nucleaire geneeskunde) als internationaal. En ook daar eindigt het verhaal niet. Nucleaire R&D is essentieel om op termijn verre ruimtereizen naar Mars mogelijk te maken. En ook dichter bij huis zijn de uitdagingen eindeloos. Want hoe gaan we deze planeet over 50 jaar van duurzame energie voorzien als we over enkele decennia met 11 miljard mensen zijn? Ook hier werkt de nucleaire sector mee aan de oplossingen voor de wereld van morgen: kernfusie, nieuwe mini-reactoren en het onderzoeksproject MYRRHA.

Interesse om mee te bouwen aan de wereld van morgen? Overweeg dan zeker een job in de nucleaire sector. Meer informatie op de recruteringspagina’s van onze leden.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer