Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kerntechnologie en innovatie
Kerntechnologie en innovatie

SYSCADE, een nieuw en innovatief labo voor de inspectie van radioactief afval

De Belgische nucleaire expert DSI ontwikkelde een nieuwe methode om kernafval te inspecteren en karakteriseren. De mobiele Syscade-units kunnen wereldwijd eenvoudig en snel worden ingezet om historisch afval op een veilige manier te onderzoeken en herkennen.

Elke industrie produceert afval. Dat is voor de nucleaire sector niet anders. Het grootste volume ervan is kortlevend laag- en middelactief afval, afkomstig van tal van toepassingen (energie, R&D, nucleaire geneeskunde, enzovoort). De nucleaire sector neemt zijn verantwoordelijkheid en streeft ernaar dan 100% van het kernafval gekend en geïnventariseerd is: we weten voor quasi 100% van het afval waar het vandaan komt, wat de samenstelling is, en waar het wordt bewaard. Geen enkele andere industriële sector kent een even rigoureuze aanpak.

Voor een zeer kleine fractie (historisch) nucleair afval is de samenstelling, activiteitsgraad en oorsprong onbekend. Precies om die reden ontwikkelde DSI (Delta Services Industriels) uit Froyennes/Doornik de Syscade-methode.

Tal van voordelen: mobiel, veilig, snel en accuraat

Syscade is een autonome, mobiele meet-unit die toelaat onbekend historisch kernafval te meten en herkennen. Syscade past volledig in een container, die makkelijk overal ter wereld kan getransporteerd worden naar een site, om ter plaatse de inhoud en samenstelling van het onbekende kernafval te onderzoeken. Het voordeel is dat het afval zelf niet hoeft getransporteerd te worden voor inspectie. Bovendien is het onderzoek in een Syscade-unit non-destructief. Anders gezegd: de vaten hoeven niet te worden geopend om een inspectie te doen.

De combinatie van een röntgensysteem met hoge resolutie en röntgenmeting (gammaspectrometrie) maakt het mogelijk de inspecties snel (1 minuut voor röntgen en 1 uur voor gammameting), veilig (dankzij de afscherming van de cabine door een loden wand) en met een minimale werkbelasting uit te voeren (de Syscade-eenheid kan door één enkele operator worden gebruikt).

Unieke samenwerking, 100% made in Belgium

Syscade kwam tot stand door het bundelen van de krachten en knowhow van 3 Belgische topspelers: DSI, Technord en Scannix. DSI is de Belgische expert met wereldwijde bekendheid inzake radiologische meettechnieken. Technord op zijn beurt is gespecialiseerd in process automatisatie. En Scannix staat in binnen- en buitenland bekend om zijn knowhow voor nucleaire meettoestellen.

Meer weten?

Surf naar www.mobile-radiography.com

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer