Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Studie ELIA
News - Studie ELIA

Studie ELIA

Voor het Nucleair Forum is het koolstofarm maken van onze elektriciteitsproductie één van de belangrijkste uitdagingen van het Energiepact en de energietransitie. Hoe dat mogelijk wordt? Investeren in de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie, aangevuld met andere koolstofarme energiebronnen. Kernenergie is momenteel de belangrijkste koolstofarme energiebron die we beschikbaar hebben. Meer dan de helft van alle elektriciteit, en driekwart van de CO2-arme elektriciteit die op dit moment in België wordt opgewekt, is afkomstig van de kerncentrales.
De studie van ELIA toont aan dat in 2025 de kerncentrales voornamelijk zullen vervangen worden door gasgestookte centrales, die CO2 uitstoten en nefast zijn voor het klimaat.

Het Energiepact staat niet los van de klimaatagenda en de klimaatdoelstellingen van ons land. Laten we dus de feiten onder ogen zien: het is onmogelijk om tegelijkertijd de kerncentrales te sluiten, en de milieudoelstellingen te halen. Als de kerncentrales sluiten, schiet de CO2-uitstoot fors de hoogte in (de studies bevestigen dit). Als we daarentegen de klimaatdoelstellingen willen nakomen, moeten we voorrang verlenen aan àlle koolstofarme energiebronnen, zonder te discrimineren, dus met inbegrip van kernenergie, in lijn met alle veiligheidsvoorschriften. 
Kernenergie is een koolstofarme energiebron die toelaat dat België zijn stroombevoorrading veilig kan stellen, een stabiele energieprijs kan waarborgen, en de klimaatdoelstellingen mogelijk maakt. Anders gezegd, kernenergie maakt de energietransitie mogelijk, in plaats van ze te verhinderen.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer