Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Jaarrapport van onze Spaanse tegenhanger
Jaarrapport van onze Spaanse tegenhanger

Ook in het zonnige Spanje is kernenergie de belangrijkste bron van elektriciteit

In 2019 was kernenergie de belangrijkste energiebron in de Spaanse elektriciteitsmix. Dat blijkt uit het jaarrapport van Foro Nuclear, de beroepsfederatie van de nucleaire sector in Spanje.

Spanje telt, net als België, 7 kernreactoren. In 2019 produceerden ze maar liefst 55.824 GWh, wat neerkomt op 21,41% van de totale elektriciteitsproductie van het land. Hiermee is kernenergie de energiebron die de meeste elektriciteit opwekt in Spanje, net voor stoom- en gascentrales (“combined cycle”) (21,19%) en windenergie (20,80%).

Wat meteen opvalt, is het lage percentage voor elektriciteit uit zonne-energie, ondanks het zonnige klimaat van het land: slechts 3,45% van de elektriciteit in Spanje wordt opgewekt via zonnepanelen.

Al bij al haalt Spanje een mooi resultaat voor het aandeel koolstofarme elektriciteit in de mix. En uiteindelijk, de klimaatambities indachtig, is de inperking van de CO2-uitstoot toch het belangrijkste. Ongeveer 59% van alle elektriciteit die wordt geproduceerd in Spanje heeft een lage CO2-uitstoot. Kernenergie zorgt voor 36% van die CO2-arme elektriciteit.

Levensduur kerncentrales niet vastgelegd

Een opvallend verschil met België, is dat de uitbatingsduur van de kerncentrales in Spanje niet voor een bepaalde tijd wordt vastgelegd. De exploitatievergunningen worden telkens met 10 jaar verlengd nadat de Raad voor nucleaire veiligheid elke reactor individueel heeft bestudeerd en het betreffende ministerie de vergunning toekent.

Kerncentrales kunnen op een veilige manier stroom blijven produceren, zolang ze goed onderhouden worden en de uitbater de nodige investeringen blijft doen (voornamelijk om de veiligheid nog te verhogen). Geen enkele technische reden verplicht een land om het besluit te nemen de levensduur van kerncentrales te beperken tot 40 of 50 jaar. Zo’n beslissing is puur politiek. Het merendeel van de kerncentrales in de wereld wordt veilig uitgebaat tot ver na de termijn van 50 jaar. Ze kunnen ook ons land de volgende decennia nog van koolstofarme elektriciteit voorzien, in alle veiligheid, mits de nodige investeringen door de uitbater. In de Verenigde Staten zijn er kerncentrales die een vergunning hebben voor 80 jaar exploitatie.

Ook in het zonovergoten Spanje was kernenergie in 2019 de belangrijkste bron van elektriciteitsproductie. (bron: Foro Nuclear)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer