Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - RECUMO, een Europese primeur voor ons land
News - RECUMO, een Europese primeur voor ons land

Studiecentrum SCK·CEN gaat uranium recycleren tot isotopen voor kankeronderzoek

Een Europese primeur voor ons land. Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK·CEN) is het eerste land in Europa dat uranium, afkomstig uit medische toepassingen, zal omvormen tot nieuwe isotopen voor kankeronderzoek.

Het project, dat de naam Recumo draagt, is een samenwerking tussen het SCK·CEN en het IRE (Nationaal Instituut voor Radio-elementen) uit Fleurus. Het SCK en het IRE produceren radio-isotopen, nucleaire deeltjes die gebruikt worden voor medische scans en om kankertumoren op te sporen en te behandelen. SCK en IRE behoren tot de wereldtop. Van alle medische isotopen wereldwijd komt een kwart uit de onderzoeksreactor BR2 in Mol. Na de bestraling vindt in Fleurus de chemische bewerking plaats om de isotopen te kunnen toedienen aan zo’n 7 miljoen patiënten per jaar.

Bij de productie van de medische isotopen blijft radioactief afval achter, een mengeling van hoogverrijkt uranium en chemische stoffen om de isotopen te splitsen. Het IRE stockeert sinds zijn oprichting in 1971 dit afval op zijn site. Dankzij het Remuco-project zal het IRE zijn afval naar Mol brengen, waar het SCK·CEN tegen 2022 een recyclage-installatie bouwt.

Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK·CEN: “We zullen het nucleair afval, een soort pasta, eerst verdunnen om van hoogverrijkt naar laagverrijkt uranium, waardoor het risico op militair gebruik verdwijnt.” Erich Kolleger, directeur-generaal van het IRE: “Door de samenwerking is het mogelijk dat we op termijn geen uranium meer moeten aankopen in de Verenigde Staten voor de productie van medische istopen.”.

De bouw en uitbating van de installatie zullen over een periode van 20 jaar 255 miljoen euro kosten en 30 tot 40 duurzame jobs creëren.

Meer info: https://www.sckcen.be/nl/News/...

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer