Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Nieuws - Rapport: stijging Duitse CO2-uitstoot als gevolg van kernuitstap
Nieuws - Rapport: stijging Duitse CO2-uitstoot als gevolg van kernuitstap

Rapport Environmental Progress: Duitse CO2-uitstoot stijgt voor het tweede jaar op rij als gevolg van de kernuitstap

De uitstoot van koolstofdioxide in Duitsland is in 2016 toegenomen, voor het tweede jaar op rij. De reden: kerncentrales worden gesloten en vervangen door centrales op steenkool en aardgas. Met behoud van kernenergie zou de uitstoot van Duitsland wel zijn gedaald. Dat is de conclusie van een rapport door Environmental Progress, op basis van cijfers afkomstig van Duitse denktanks die de Energiewende steunen.

CO2-uitstoot Duitsland: 2014 vs. 2016

Duitsland verhoogde in 2016 zijn geïnstalleerde capaciteit aan windenergie met maar liefst tien procent. De capaciteit zonnepanelen steeg vorig jaar met tweeënhalf procent. Maar die extra capaciteit leverde slechts minder dan 1% extra elektriciteit uit wind (in vergelijking met 2015) en 1 procent minder elektriciteit uit zonne-energie (dan in 2015). De reden is dat Duitsland beduidend minder periodes met zon en wind had in 2016 dan in 2015. 

Het vermogen van energiebronnen die afhankelijk zijn van het weer varieert aanzienlijk - niet alleen van uur tot uur, maar ook van jaar tot jaar. Het rapport toont ook aan dat de verloren elektriciteitsproductie door kernenergie in Duitsland vervangen wordt door elektriciteit afkomstig van gas- en steenkoolcentrales (en dus niet wordt vervangen door wind en zon).

Bron: Environmental Progress 

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer