Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - “The Power to Decarbonize”: rapport van Environmental Progress
News - “The Power to Decarbonize”: rapport van Environmental Progress

Wind- en zonne-energie blijven sterk groeien, maar de CO2-uitstoot daalt niet. Hoe kan dat?

In een nieuw rapport “The Power to Decarbonize” komt de denktank Environmental Progress tot een verrassende maar logische conclusie: misschien is hernieuwbare energie niet het antwoord?

Kernenergie en waterkracht zijn nodig om de klimaatdoelstellingen te halen

Eerst het goede nieuws: de stijging van hernieuwbare energie zet zich voort en loopt volgens plan. En de wereldwijde uitstoot van CO2 lijkt eindelijk te stagneren. Maar van een afname van CO2 is voorlopig geen sprake. En de zo noodzakelijke vermindering van onze CO2-uitstoot, die essentieel is om de klimaatdoelstellingen te halen en de opwarming van de aarde onder twee graden te houden, lijkt stilaan onhaalbaar. Met andere woorden, er worden wel voldoende windmolens en zonnepanelen bij geplaatst, maar die hebben geen effect op de CO2-uitstoot … wat is er aan de hand? 

Het rapport van Environmental Progress gaat over het onderzoek naar de koolstofintensiteit van energiebronnen. De koolstofintensiteit van een energiebron is de hoeveelheid CO2 die in de lucht wordt geloosd voor elke Kilowatt stroom die wordt verbruikt. Environmental Progress onderzocht voor 68 landen hoeveel CO2-arme elektriciteit er tussen 1965 en nu op het net werd aangesloten.

Wat blijkt nu uit de cijfers?

De hoeveelheid windmolens en zonnepanelen die er bijkwamen, hadden nauwelijks een effect op de koolstofintensiteit van dat land. Ongeacht hoeveel wind- en zonne-energie bijkwam in bepaalde landen, de CO2-uitstoot van die landen zakte niet. Neem nu het voorbeeld van Duitsland. Duitsland investeerde de voorbije 10 jaar massaal in hernieuwbare energie, met een immens prijskaartje, maar het effect voor het klimaat was verwaarloosbaar: van 212 naar 203 gram CO2 per kilowattuur. Landen die investeerden in waterkrachtcentrales en kernenergie zagen wel een forse afname van de CO2-uitstoot. Conclusie van het rapport: niet wind- en zonne-energie, maar kernenergie en waterkracht zijn nodig om de klimaatdoelstellingen te halen.

De onderstaande grafiek toont de rangschikking van landen volgens hun percentage koolstofarme energie en koolstofintensiteit. België scoort heel goed, met dank aan zijn kerncentrales. Duitsland scoort slecht, ondanks zijn massale investeringen in wind- en zonne-energie.

Meer info: artikel NY Times "Wind and Solar Power Advance, but Carbon Refuses to Retreat"

Bron: Environmental Progress met gegevens afkomstig van BP’s “Statistical Review of World Energy”

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer