Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Interview met topwetenschapper in de krant De Morgen
News - Interview met topwetenschapper in de krant De Morgen

Vlaamse klimaatwetenschapper doet pleidooi voor kernenergie in de strijd tegen het klimaat

Valerie Trouet is een Vlaamse klimaatwetenschapper die doceert aan de prestigieuze University of Arizona. ls expert in dendrochronologie gaat ze na hoe het klimaat op aarde evolueert. Voor Valérie Trouet is kernenergie een piste die we zeker moeten overwegen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Als expert in dendrochronologie gaat Valérie Trouet na hoe het klimaat op aarde evolueert. Haar conclusies zijn verontrustend: de klimaatverandering is echt, en wij zijn daar de oorzaak van (door ons energieverbruik, onze industriële revolutie, onze globale economie, …).  

Erger nog: een grote meerderheid lijkt zich niet bewust van urgentie van de zaak. “De meeste mensen zien ondertussen wel dat er iets gaande is, daarvoor volstaat het weerbericht. Maar het idee dat het onomkeerbaar is, dringt echt niet door.” Daarmee verwijst de toponderzoeker naar het ‘klikmechanisme’: van zodra een bepaalde drempel wordt overschreden (qua temperatuursverandering of CO2-vervuiling), is het proces onomkeerbaar en wordt schade toegebracht aan de planeet die nooit meer kan hersteld worden.  

Hernieuwbare energie is een belangrijk deel van de oplossing, maar het volstaat niet om het probleem op te lossen: “Tien jaar geleden geraakten we er misschien wel met energie uit zon en wind, vandaag is het te laat. Dan is kernenergie een piste die we zeker moeten overwegen.” 

“Weinig mensen blijken te weten dat de nieuwste centrales veel efficiënter zijn, en minder afval creëren. Het verbaast me dat die informatie geen deel uitmaakt van de discussie over de kernuitstap", aldus nog Valerie Trouet.  

Over enkele dagen gaat in Polen COP24 van start, de jaarlijkse klimaatconferentie. “Wat drie jaar geleden in Parijs is afgesproken, zijn de absolute minimumdoelstellingen die eigenlijk niet volstaan om de opwarming tot 2 graden te beperken. En tot nu toe heeft geen enkel land de afgesproken normen gehaald.” 

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer