Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Opiniestuk in Le Soir
News - Opiniestuk in Le Soir

Voor professor Christiane Leclerq-Willain (ULB) is kernenergie deel van de oplossing voor de klimaatuitdagingen

Opnieuw waarschuwt een topwetenschapper voor de gevaren van klimaatverandering. En ook dit keer wordt een pleidooi gehouden voor kernenergie, als deel van de oplossing naast wind en zon.

Christiane Leclercq-Willain is hoogleraar aan de ULB (Université Libre de Bruxelles). In haar opiniestuk in Le Soir pleit zij voor kernenergie als deel van de oplossing voor de klimaatuitdagingen. "In een tijd waarin landen die grote hoeveelheden broeikasgassen uitstoten, hun uitstoot niet verminderen, is het goed om na te denken over kernenergie.” 

Dit zijn de belangrijkste conclusies van professor Leclercq-Willain:  

  • De productie van energie uit fossiele brandstoffen is zeer vervuilend. Enkel hernieuwbare energie en kernenergie zijn niet-vervuilend.
  • Duitsland moest opnieuw gas- en steenkoolcentrales opstarten (na de sluiting van zijn kerncentrales) en is daarmee de grootste vervuiler van broeikasgassen in Europa geworden. In Azië zal de energieproductie in de toekomst worden gewaarborgd door een belangrijke ontwikkeling van kernenergie.
  • De groei van de bevolking en de toegenomen levensstandaard maken dat de wereldwijde vraag naar energie zal blijven toenemen, niet afnemen.  
  • De vermindering van de uitstoot van broeikasgassen is het ultieme doel.
  • Steeds meer oplossingen bestaan voor kernafval. Hoogactief afval kan worden gebruikt als brandstof in drukwaterreactoren. Anderzijds zal transmutatie het mogelijk maken om hoogradioactief langlevend afval door middel van een kernreactie om te zetten in elementen met een kortere levensduur en een lagere radioactiviteit.  

Tot besluit van de carte blanche concludeert professor Leclercq-Willain dat "de enige mogelijke oplossing voor het energievraagstuk is een koolstofarme energiemix (met hernieuwbare energie en kernenergie). Er moeten dringend realistische oplossingen worden gedefinieerd en er moet snel een begin worden gemaakt met de energietransitie.” 

Bron / link naar het artikel Le Soir

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer