Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Tribune in Le Monde
News - Tribune in Le Monde

Open brief: "Afstappen van kernenergie is onverantwoord".

Een collectief van klimaat- en energiespecialisten sprak op donderdag 15 november 2018 in de tribune van de Franse krant Le Monde. Het is van mening dat kernenergie, dat zeer weinig CO2 uitstoot, voorrang moet krijgen in het licht van de ecologische noodsituatie

"Als we klimaatchaos willen voorkomen, we steenkool in minder dan dertig jaar tijd uit onze elektriciteitsproductie moeten verwijderen: zonder kernenergie is dit onmogelijk."

Collectief van klimaat- en energiespecialisten

François-Marie Bréon (adjunct-directeur van het Laboratorium voor Klimaat- en Milieuwetenschappen van het Pierre-Simon Laplace Institute),  Valérie Faudon (mede-oprichter van Nuclear for Climate), Jean-Marc Jancovici (voorzitter van de denktank The Shift Project) et Michael Shellenberger (oprichter van de denktank Environmental Progress) zijn van mening dat, als we klimaatchaos willen voorkomen, we steenkool in minder dan dertig jaar tijd uit onze elektriciteitsproductie moeten verwijderen: zonder kernenergie is dit onmogelijk.

Om de huidige klimaattrend om te draaien en de opwarming van de aarde te beperken, is er maar één oplossing: de prioriteit moet liggen bij het verlaten van steenkool, dat voornamelijk wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit en verantwoordelijk is voor meer dan een derde van de wereldwijde CO2-uitstoot. We moeten dus ophouden met koolstofarme energiebronnen met elkaar in de concurrentie te zetten en fossiele brandstoffen beginnen vervangen met die koolstofarme energiebronnen. 

Net als steenkool kan kernenergie op een stabiele manier zeer grote hoeveelheden elektriciteit produceren. Vervolgens stoot kernenergie slechts 12 gram (g) CO2 per kWh uit in één levenscyclus, terwijl de uitstoot van steenkool 820 g CO2 per kWh bedraagt. 

In zijn rapport van oktober 2018, toont het IPCC in verschillende scenario's aan dat het onmogelijk is om de CO2-uitstoot voldoende snel te verminderen zonder kernenergie. Deze realiteit wordt ook gedeeld door het Internationaal Energieagentschap en de European Climate Foundation (die veel milieu-NGO's ondersteunt). In deze context wordt het onverantwoord om zichzelf een massale bron van koolstofvrije elektriciteit te ontnemen en niet pragmatisch te handelen. 

Europese landen die hun emissies in de elektriciteitssector al vrijwel volledig hebben geëlimineerd (Zweden, Zwitserland, Frankrijk) hebben allemaal kernenergie en hernieuwbare energie gecombineerd. Anderzijds heeft de sluiting van kerncentrales in Duitsland, Japan en zelfs in sommige Amerikaanse staten geleid tot een stagnatie of zelfs een toename van de uitstoot van broeikasgassen. 


Bron: Le Monde

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer