Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Onderzoek en nucleaire geneeskunde
News - Onderzoek en nucleaire geneeskunde

Onderzoekster Sarah Baatout vervoegt het poolstation Prinses Elisabeth

Wat als we nu een stap dichter bij Mars zouden komen door reageerbuizen en microscopen mee te nemen naar het poolstation Prinses Elisabeth? Dat is de inzet voor Sarah Baatout, onderzoekster aan het SCK•CEN. Zij dompelt zich 1 maand onder in extreme omstandigheden van isolatie om het gedrag van ons immuunsysteem in de ruimte beter te kunnen ontcijferen. De verzamelde gegevens zijn fundamenteel om vooruitgang te boeken in ruimtevaart en geneeskunde.

Als hoofd van de afdeling radiobiologie van het SCK•CEN, heeft Sarah Baatout een droom gerealiseerd: het poolstation Prinses Elisabeth vervoegen om er haar onderzoek verder te zetten.

Sarah bestudeert al jarenlang de impact van extreme omstandigheden (afzondering, stress, isolement,…) op het menselijk immuunsysteem. Dit onderzoek helpt om beter te begrijpen hoe het lichaam van een astronaut in de ruimte functioneert en laat toe om toepassingen te ontwikkelen die het mogelijk maken om, op een dag, naar Mars te vliegen.

Het poolstation, ruimtesimulator

Tijdens deze missie van een maand doet Sarah Baatout onderzoek naar de impact van extreme leefomstandigheden op het menselijk lichaam. In plaats van astronauten volgt de radiobiologe dit keer de bemanning van het poolstation. Voor, tijdens en na hun verblijf in Antarctica zal ze verschillende monsters nemen, waaronder bloed. De afgenomen monsters zullen in het poolstation en in de laboratoria van het SCK•CEN geanalyseerd worden. De analyses zullen waardevolle informatie verschaffen over, onder andere, het stressniveau van de vrijwilligers en het effect van deze speciale omgeving op hun immuunsysteem. Sarah test ook een reeks medicijnen die astronauten tijdens hun ruimtemissie meenemen om met name hun stabiliteit en hun resistentie tegen straling te analyseren.

De onderzoekster bestudeert ook de eigenschappen van spirulina in deze extreme omstandigheden bestuderen. Deze groene alg wordt al gebruikt als voedingssupplement voor astronauten en zou een gunstig effect kunnen hebben op een verstoorde darmflora door stress.

Dit onderzoek, dat bemande ruimtevluchten mogelijk maakt, draagt ook bij aan de vooruitgang van de geneeskunde.

Het onderzoekscentrum van Mol is ook betrokken bij veelbelovend onderzoek in de strijd naar aids en kanker. In de ruimte is het menselijk lichaam niet langer onderhevig aan de zwaartekracht. Het bloed circuleert anders en concentreert zich bovenin het lichaam. Door de overvloedige aanwezigheid van bloed in de halsslagader produceert het lichaam van nature minder witte en rode bloedcellen. Het lichaam is, laat ons zeggen, immuundeficiënt. Sarah Baatout neemt deel aan verschillende onderzoeken om radiotherapeutische behandelingen te verbeteren.

Je kan de avonturen van Sarah volgen op haar Facebook-pagina!

Bron: http://www.sckcen.be/nl/News/20171204_Antarctica

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer