Gerd Dercon (IAEA): Nucleaire technologie en klimaatverandering
Gerd Dercon (IAEA): Nucleaire technologie en klimaatverandering

New Year event: de diverse toepassingen van nucleaire technologie in de strijd tegen klimaatverandering

Op dinsdag 7 februari zette het Nucleair Forum het nieuwe jaar in met 200 genodigden in de BOZAR te Brussel. Thema van de nieuwjaarsreceptie dit jaar: de diverse toepassingen van nucleaire technologie in de strijd tegen effecten van klimaatverandering. De Belgische onderzoeker Gerd Dercon van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) werd uitgenodigd om hierover te komen praten. In de stad Seibersdorf, bij Wenen, bevinden zich de laboratoria van het IAEA en Gerd Dercon staat aan het hoofd van het labo dat zich toespitst op het onderzoek naar bodem- en waterbeheer en naar landbouwgewassen.

Gerd Dercon, Head of Soil and Water Management and Crop Nutrition Laboratory, IAEA

Nucleaire technologie: verrassende oplossingen

Gerd Dercon legde uit dat met behulp van nucleaire technologie onderzoek wordt gedaan naar de verbetering van de wereldwijde gezondheid, voedselveiligheid, klimaatverandering en de ontwikkeling van duurzame landbouw. Dankzij dat onderzoek worden insectenplagen gecontroleerd in Guatemala, is de rijstproductie in Vietnam verbeterd, werd de runderpest uitgeroeid en zorgde voor een wereldwijde verbetering van landbouwgronden.

«Onderzoek naar klimaatverandering is onmogelijk zonder nucleaire technologie.» Gerd Dercon (IAEA)

Nucleaire technologie: een documentaire op National Geographic

De documentaire « Nuclear Lifeline » van National Geographic laat u de cruciale rol ontdekken van nucleaire technologie in ons dagelijks leven vandaag en morgen; enerzijds in nucleaire geneeskunde en anderzijds in de strijd tegen klimaatverandering. Bekijk hier alvast de volledige aflevering rond de toepassing van kerntechnologie in het omgaan met de effecten van klimaatverandering.

Nuclear Lifeline : De strijd tegen de klimaatverandering

Dit kan u ook interesseren…

Over het Nucleair Forum

Het Belgisch Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie: voor de pers, de politiek en het grote publiek. Het wil mensen informeren aan de hand van een reeks uiteenlopende acties. Ontdek meer