Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Kerntechnologie en de race naar de planeet Mars
News - Kerntechnologie en de race naar de planeet Mars

NASA ontwerpt sonde naar Mars die wordt aangedreven op kernenergie

Deze week maakte NASA (de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie) haar samenwerking bekend met BWXT Nuclear Energy, een bedrijf uit de nucleaire sector. De reden: een space shuttle aangedreven door kernenergie is krachtiger, sneller, en verbruikt minder energie. Kerntechnologie is een drijfveer voor innovatie, ook inzake ruimtevaart.

Bekijk hier de video over nucleaire technologie en ruimtevaart

Met de deal van 18,8 miljoen dollar willen de Verenigde Staten vaker en efficienter ruimtesondes naar Mars sturen, om onderzoek te doen, kennis in te winnen over Mars en op termijn de eerste menselijke ruimtemissie naar Mars op poten zetten.

Ruimtesondes die aangedreven worden met een kernreactor zijn compacter, twee keer zo efficiënt en kunnen de reis naar Mars afleggen in minder dan vier maanden (dat is de helft van de huidige reisduur). Hoe komt dat? Ruimtetuigen met een kernreactor verhitten de kerosine (in plaats van die te verbranden), waardoor ze dubbel zo energiezuinig zijn.

De laatste Mars-missie dateert van 2011. De ruimterover Curiosity rijdt sindsdien rond op Mars en geeft belangrijke informatie door dankzij z’n nucleaire batterij (zonnepanelen zijn minder betrouwbaar in de ruimte). Nooit eerder hadden we zo’n gedetailleerd beeld van de rode planeet. De informatie die Curiosity doorstuurt is essentieel om meer te weten over Mars, en op termijn een bemande vlucht en een permanente bewoonde Mars-basis mogelijk te maken. 

Meer info: website NASA

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer