Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belangrijke mijlpaal MYRRHA
Belangrijke mijlpaal MYRRHA

MYRRHA: protonen voor de eerste keer met succes versneld

Zomertijd komkommertijd? Zeker niet bij het SCK CEN, waar belangrijk nieuws te melden valt. Voor het eerst is een succesvolle test gedaan met het versnellen van protonen. Daarmee wordt opnieuw een baanbrekende stap gezet in de realisatie van de MYRRHA-reactor.

Het MYRRHA-project is een van de meest innovatieve onderzoeksprojecten die in de volgende decennia in de Europese Unie gebouwd zullen worden. MYRRHA is een prototype voor een lood-bismut reactor die wordt aangedreven door een deeltjesversneller, een wereldwijde primeur.

Belangrijke mijlpaal

Het MYRRHA-project heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. De onderzoekers van het SCK CEN zijn erin geslaagd om een protonenbundel voor het eerst te laten versnellen in de pas aangesloten radiofrequentie quadrupool (RFQ). De RFQ maakt deel uit van de deeltjesversneller die de subkritische onderzoeksreactor zal aandrijven.

Een bijkomende challenge

Na hard werk en ondanks de moeilijke werkomstandigheden als gevolg van COVID-19, is het versnellerteam van MYRRHA erin geslaagd de eerste protonenbundel van de ionenbron door de RFQ te sturen met een versnelling tot 1,5 MeV. De eerste tests zijn hoopgevend, en zullen toelaten om de energie van de protonenbundel te verhogen tot 2 MeV en uiteindelijk 5,9 MeV. De bundel wordt dan uitgebreid getest om de betrouwbaarheid op het vereiste niveau te brengen.

MYRRHA = essentieel

MYRRHA heeft een grote toegevoegde waarde voor de samenleving. MYRRHA zal innovatieve opties onderzoeken voor de behandeling van hoogradioactief kernafval. Daarnaast zal MYRRHA onderzoek naar en productie van innovatieve radio-isotopen mogelijk maken, die gebruikt worden voor de diagnose en behandeling van kanker, met minder nevenwerkingen voor de patiënt.

Internationale samenwerking

MYRRHA wordt gebouwd bij het SCK CEN, maar is het resultaat van succesvolle partnerships in binnen- en buitenland: UCLouvain, IBA, Het Frans Nationaal Instituut voor Kern- en Deeltjesfysica, de Goethe Universiteit in Frankfurt en het Duitse ingenieursbedrijf NTG zijn maar enkele namen die van MYRRHA mee een success maken. Ook de Belgische federale overheid levert een erg belangrijke bijdrage aan het success van de onderzoeksreactor.

Meer info

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer