Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

14/12/2016 - LTO Tihange 1 krijgt goed rapport van het IAEA
14/12/2016 - LTO Tihange 1 krijgt goed rapport van het IAEA

Levensduurverlenging van Tihange 1 wordt correct beheerd door Electrabel, aldus het IAEA

Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) concludeert dat de lange termijn exploitatie van Tihange 1 door Engie Electrabel goed wordt beheerd, zo staat vandaag te lezen op de website van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). 

Begin december heeft een team van experts van het IAEA tijdens een follow-up controle vastgesteld dat de eerdere aanbevelingen (omtrent het veilig langer openhouden van een nucleaire site) goed werden opgevolgd. Alle aanbevelingen en suggesties die een jaar geleden door het IAEA werden gemaakt tijdens een waarnemersmissie inzake nucleaire veiligheid, zijn uitgevoerd. Ter herinnering, Tihange 1 ligt momenteel stil nadat een gebouw van het niet-nucleaire gedeelte van de installatie tijdens werkzaamheden beschadigd was geraakt.

Internationale audits vinden regelmatig plaats in nucleaire sites om autonoom te beoordelen of een exploitant voldoet aan de hoogste normen voor nucleaire veiligheid, aldus het FANC. De IAEA-deskundigen kwamen na de waarnemingsmissie (van 6 tot 9 december 2016) tot de conclusie dat Tihange 1 voldoet aan de internationale normen voor het veilig beheer van de reactor op lange termijn. "Het IAEA heeft duidelijk kunnen vaststellen dat Engie Electrabel de nodige vooruitgang heeft gemaakt om de centrale nog 10 jaar langer open te houden in alle veiligheid".

Tien aanbevelingen en suggesties werden gemaakt tijdens de waarnemersmissie van vorig jaar. Acht ervan werden ondertussen volledig uitgevoerd, de twee overblijvende werken zijn voldoende gevorderd voor een verdere veilige exploitatie, zo verzekert het FANC, dat de acties van Engie Electrabel en de exploitatie van Tihange 1 tot 2025 continu monitort.

De reactor ligt stil sinds 7 september, nadat tijdens werken een gebouw van het niet-nucleaire deel van de centrale beschadigd raakte. De reactor was midden augustus opnieuw opgestart na een drie maand durend onderhoud (in het kader van de verlenging van de operationele levensduur van een aantal reactoren). De herstart van Tihange 1 zal niet plaatsvinden vóór midden februari.

Meer info op de website van het FANC.

Bron: BELGA

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer