Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kernenergie en de Europese taxonomie
Kernenergie en de Europese taxonomie

Leiders van 10 EU-lidstaten pleiten voor kernenergie

Regeringsleiders van tien lidstaten van de Europese Unie, waaronder Frankrijk, Tsjechië en Polen, hebben een gemeenschappelijke verklaring gepubliceerd waarin zij hun steun uitspreken voor kernenergie. In de tekst wijzen ze op de belangrijke rol die kernenergie kan spelen in de strijd tegen de klimaatverandering en de opwarming van de aarde.

In de tekst, die ondertekend is door de Franse Ministers van Economie (Bruno Le Maire) en Industrie (Agnès Pannier-Runacher), staat ook te lezen dat kernenergie in belangrijke mate bijdraagt tot de energie- en elektriciteitsonafhankelijkheid.

Naast Frankrijk is de overeenkomst ondertekend door Roemenië, Tsjechië, Finland, Slovakije, Kroatië, Slovenië, Bulgarije, Polen en Hongarije.

Bevoorradingszekerheid, prijsstabiliteit en low carbon elektriciteit

De ondertekenaars wijzen erop dat kernenergie de Europese consument beschermt tegen prijsschommelingen, op een moment dat de gasprijzen al enkele maanden sterk stijgen. De leiders van deze 10 EU lidstaten vinden het dan ook absoluut noodzakelijk dat kernenergie nog vóór het einde van dit jaar wordt opgenomen in het kader van de Europese taxonomie, d.w.z. in de lijst van energievormen die de Commissie in de komende maanden zal voorstellen als deugdelijk voor het klimaat en het milieu. Met de Europese taxonomie zullen sommige sectoren toegang krijgen tot groene financiering.

De ondertekenaars prijzen ook het economisch belang aan van de nucleaire industrie. De ontwikkeling ervan kan bijna een miljoen hooggekwalificeerde banen in Europa opleveren, aldus nog de ondertekenaars.

Groeiend draagvlak voor kernenergie

Op hetzelfde ogenblik waarop deze open brief werd ondertekend, zetten ook andere landen hun beleid pro kernenergie in de verf. De Britse regering maakte (in aanloop naar COP26, de klimaattop in Glasgow van november 2021) haar plannen bekend om het elektriciteitssysteem van het land tegen 2035 koolstofvrij te maken, in plaats van tegen 2050, de vorige doelstelling. Het plan is gericht op de opbouw van een veilige energiesector van eigen bodem - inclusief kernenergie - die de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de blootstelling aan de volatiele mondiale groothandelsprijzen voor energie vermindert.

Ook Finland, dat 30% van zijn elektriciteit opwekt met kernenergie, bevestigde dat het zal pleiten voor kernenergie als deel van de Europese groene taxonomie. Volgens de Finse media bewijst dit gebaar de bocht die de Finse groene partij (lid van de regering) de voorbije jaren heeft gemaakt. De Groene partij was historisch tegen kernenergie, maar dat ideologisch verzet maakte de voorbije jaren plaats voor een meer pragmatische koers. De Finse groenen hanteren nu een technologieneutrale houding in de strijd tegen de klimaatverandering. En op die manier komt kernenergie dus opnieuw in de picture als deel van de oplossing.

Meer informatie

De Open Brief van de EU-leiders (in het Frans).

Dit zijn de ondertekenaars van het initiatief:

 • Virgil Popescu, minister van Energie en waarnemend minister van Economie, Ondernemerschap en Toerisme, Roemenië
 • Dan Vîlceanu, minister van Financiën, Romenië
 • Karel Havlíček, vice-premier, minister van Industrie en Handel, minister van Vervoer, Tsjechië
 • Mika Tapani Lintilä, minister van Economische Zaken, Finland
 • Bruno Le Maire, minister van Economie, Financiën en Herstel, Frankrijk
 • Agnès Pannier-Runacher, gedelegeerd minister van Industrie, Frankrijk
 • Igor Matovič, vice-premier en minister van Financiën, Slowakije
 • Zdravko Marić, vice-premier en minister van Financiën, Kroatië
 • Tomislav Ćorić, minister van Economie en Duurzame Ontwikkeling, Kroatië
 • Andrej Šircelj, minister van Financiën, Slovenië
 • Jernej Vrtovec, minister van Infrastructuur, Slovenië
 • Andrey Zhivkov, minister van Energie, Bulgarije
 • Tadeusz Kościński, minister van Financiën, Europese Fondsen en Regionaal Beleid, Polen
 • Michał Kurtyka, minister van Klimaat en Milieu, Polen
 • Mihály Varga, vice-premier en minister van Financiën, Hongarije

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer