Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Klimaatwetenschappers doen oproep aan president Macron
News - Klimaatwetenschappers doen oproep aan president Macron

Klimaatwetenschappers doen oproep aan Macron

Tientallen klimatologen, ecologisten en wetenschappers vragen aan nieuwe Franse president om alle duurzame energievormen te ondersteunen, inclusief kernenergie. Wat heeft kernenergie met de klimaatverandering te maken? En waarom is kernenergie volgens deze wetenschappers een deel van de oplossing? 

De ondertekenaars van de open brief (onder hen tal van vooraanstaande wetenschappers, waaronder James Hansen, Kerry Emanuel, Ken Caldeira en Francis Breon, die belangrijke bijdragen leverde aan het 5e IPCC-rapport) vragen aan Frankijk om zijn “kerncentrales te behouden en haar bijdrage aan duurzame energie te vrijwaren en te vergroten”.

"Het Franse nucleaire programma heeft bewezen dat het mogelijk is om koolstofarme elektriciteit te produceren in een geïndustrialiseerd land. Om de klimaatverandering tegen te gaan en de luchtkwaliteit te verbeteren, zal Frankrijk het gebruik van fossiele brandstoffen massaal moeten verminderen in transport en verwarming, door gebruik te maken van alle koolstofarme energiebronnen. Kernenergie moet een centrale rol spelen in het bereiken van die doelstelling", aldus de ondertekenaars in hun verklaring.

Voor de initiatiefnemers moet de ontwikkeling van hernieuwbare energie toelaten om het aandeel van fossiele brandstoffen in de energiemix te verminderen. Het vervangen van de éne koolstofarme energiebron (kernenergie) door een andere koolstofarme energiebron (hernieuwbare energie) zal geen effect hebben op het klimaat, maar wel op de elektriciteitsprijzen. De open brief is beschikbaar in het Engels op de website van Environmental Progress  en in het Frans via de site van Sauvons le climat.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer