Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - COP23: Klimaatconferentie in Bonn is van start gegaan
News - COP23: Klimaatconferentie in Bonn is van start gegaan

Strijd tegen klimaatverandering en reduceren van CO2-uitstoot blijven de grootste uitdagingen voor het klimaat in de 21e eeuw

Naar jaarlijkse gewoonte zitten de klimaatexperts van de 192 lidstaten van de Verenigde Naties (waaronder België) opnieuw samen om oplossingen te zoeken voor de klimaatproblematiek. Na Parijs (2015) en Marrakesh (2016) vindt de top dit jaar plaats in Bonn, Duitsland. De twee grootste uitdagingen zijn een halt toeroepen aan de klimaatverandering en proberen de opwarming van de planeet te beperken tot maximaal 2 graden (tegen 2100).

Hoe wordt dat mogelijk? Door ons energieverbruik te verminderen en bovenal, door onze CO2-uitstoot drastisch te verlagen.

Tegen 2050 moeten we de gemiddelde temperatuurstijging van de aarde tot 2°C beperken. De Verenigde Naties hebben aanbevolen om de CO2-uitstoot tegen 2050 met 50% te verminderen tegenover 1990, en om helemaal geen CO2 meer uit te stoten tegen 2100. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor de productie van elektriciteit, de belangrijkste bron van CO2-uitstoot. Experten roepen op om het hele systeem te veranderen, en de fossiele brandstoffen af te bouwen, want steenkool, aardolie en gas vertegenwoordigen nog altijd 70% van de wereldwijde elektriciteitsmix.

Hernieuwbare energie is een belangrijk stuk van de puzzel. Maar er zijn ook enkele belangrijke beperkingen. Zo zijn zon en wind niet altijd beschikbaar. Samen kunnen ze gemiddeld maar zo’n 10 à 15 procent van de Belgische elektriciteit leveren. Ruim onvoldoende om snel een antwoord te bieden op de energie- en klimaatuitdagingen waarvoor we staan. Kernenergie is een CO2-arme energiebron. Tal van organisaties, klimaatspecialisten en wetenschappers zijn het er dan ook over eens: kernenergie is onmisbaar om de CO2-uitstoot in de wereld tijdig te beperken. Ze gaan uit van objectieve gegevens. Ook officiële instanties zoals de Verenigde Naties, het IPCC en het Internationaal Energie Agentschap (IEA) stellen dat kernenergie een deel is van de oplossing in de strijd tegen klimaatwijziging.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer