Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Kerntechnologie essentieel in de kunstwereld
News - Kerntechnologie essentieel in de kunstwereld

Nucleaire technologie helpt kunstwerken beschermen en leidt tot baanbrekende inzichten

Nucleaire technololgie kent heel wat toepassingen, in tal van verschillende domeinen. Eén van de meest verrassende en minst bekende toepassingsdomeinen is de kunstwereld. Waarvoor wordt kerntechnologie hier zoal gebruikt?

Art Brussels gaat deze week van start; de jaarlijkse beurs voor kunstliefhebbers. Wist u dat nucleaire technologie essentieel is in de kunstwereld? Of het nu gaat om het dateren van objecten, het nagaan van de authenticiteit van een kunstwerk, het conserveren en beschermen tegen slijtage, of het achterhalen van de echte kleuren… Dit alles is slechts mogelijk met nucleaire technieken. 

Dateren van kunstvoorwerpen

De natuurlijke kosmische straling (nog een gevolg van de oerknal) zorgt ervoor dat zolang de aarde al bestaat, een lage hoeveelheid natuurlijke radioactiviteit naar de aarde wordt gestuurd. Deze straling neemt af met de tijd (dat heet halfwaardetijd). Doordat we het radioactieve verval van elk voorwerp doorheen de tijd kunnen meten, laat nucleaire technologie toe om de leeftijd van een kunstvoorwerp of archeologische vondst te achterhalen. En op die manier laat dezelfde technologie ook toe om kunstvervalsingen te ontmaskeren.

Ontdek meer op de website van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie.

Bewaren van waardevolle stukken

Eeuwenoude kunstvoorwerpen verkeren vaak in een slechte staat. Denk maar aan oude manuscripten die op een bepaald moment zijn blootgesteld aan waterschade, of houten voorwerpen waarin een houtworm grote schade aanricht. Door artefacten te doorstralen met een nucleaire techniek, kunnen schadelijke bacteriën onschadelijk worden gemaakt en kunnen belangrijke kunstwerken gered worden.

Beniewd? Lees er hier meer over.

Een radiografie toont de verschillende verflagen op een schilderij. Bron: Wiley-VCH

Achterhalen van de authentieke kleuren van een kunstwerk

Belgische onderzoekers van de Universiteit Antwerpen gaan nog een stap verder. Ze gebruiken nucleaire technologie om een x-ray te maken van oude schilderijen (zoals het Lam Gods van de gebroeders van Eyck) om te achterhalen wat de originele kleuren waren van het schilderij. Door de eeuwen heen kan een schilderij verbleken, of grauw worden door stof, of kan het geretoucheerd of overschilderd worden door latere toevoegingen. Nucleaire technologie laat toe om de echte kleuren of de echte intenties te achterhalen bij een schilderij.

Ontdek hier alle informatie over deze toepassing.

TEDxKatuah - Suzanne Hobbs Baker - Art & Nuclear Energy

Tedx: Kunst en nucleaire technologie

Kernenergie en kunst, een ongewone combinatie? Niet echt! Suzy Hobbs Baker is kunstenaar en dochter van een nucleair ingenieur. In deze TED talk legt ze uit wat het verband is tussen beide domeinen en wat ze denkt over het energievraagstuk.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer