Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Australië doorbreekt taboe in debat over energietransitie
Australië doorbreekt taboe in debat over energietransitie

Kernenergie is de veiligste manier om energie op te wekken, concludeert een parlementair onderzoek in Australië

Ook Australië denkt dezer dagen luidop na over klimaatverandering en de energietransitie. Daarbij wordt geen enkele technologie uitgesloten, ook niet kernenergie. Met een discussion paper over kernenergie wil het Australische parlement zijn bevolking actief betrekken in het debat, los van alle ideologieën en met een open vizier.

Een factuele en cijfermatige analyse

De conclusie van het Australische parlement over de veiligheid van kernenergie is gebaseerd op objectieve en technologieneutrale studies van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De MIT-studie vergeleek verschillende technologieën, waaronder gas, olie, steenkool, kernenergie, wind- en zonne-energie. Ook de impact van ongevallen, zoals Tsjernobyl en Fukushima, werd mee in rekening genomen in het onderzoek.

Het MIT-onderzoek concludeert dat kernenergie een technologie is die minder mensenlevens heeft gekost dan eender welke andere technologie, gemeten op basis van hoeveelheid elektriciteit die elke elektriciteitsbron tot nu toe heeft opgewekt.

"Het is tijd om de ideologie te vergeten, en naar de feiten te kijken. En de cijfers schetsen een ander beeld over kernenergie"

Ted O’Brien, Australisch parlementslid en voorzitter van de onderzoekscommissie

Discrepantie tussen perceptie en realiteit

De conclusie van het onderzoek staat haast diametraal tegenover de publieke perceptie van kernenergie, beseffen ook de initiatiefnemers van het parlementaire onderzoek. Ted O'Brien, parlementslid van de Australische Liberale Partij en voorzitter van deze onderzoekscommissie: “Het belangrijkste wat deze studie heeft geleerd, is niet dat kernenergie de veiligste energiebron is, maar dat de feiten en cijfers zo verschillend zijn van de publieke perceptie. Of het nu komt door de uitgebreide informatie die beschikbaar is over ongevallen over Tsjernobyl en Fukushima, of door Populaire cultuur zoals Godzilla en de Simpsons, feit is dat het altijd relatief gemakkelijk is geweest om angst te zaaien over kernenergie. Het is tijd om de ideologie te vergeten, en naar de feiten te kijken. En de cijfers schetsen een ander beeld over kernenergie”, aldus nog Ted O’Brien.

Een publiek debat, met open vizier

Met een discussion paper wil het Australische parlement nu de bevolking betrekken bij het debat over de energietransitie en -toekomst van Australië. Om kernenergie opnieuw bespreekbaar te maken, is er nood aan een ‘social licence’, een door de bevolking gedragen steun voor kernenergie. Geen enkele andere technologie draagt zo’n zware emotionele bagage met zich mee terwijl het anderzijds zo’n belangrijke bijdrage levert.

“De discussie over kernenergie wordt allicht een goeie barometer om te testen of mensen echt klaar zijn voor een pragmatisch en op cijfers gebaseerd debat over de energietoekomst van ons land.”

Ted O’Brien, Australisch parlementslid en commissievoorzitter

Small modular reactors

In het voorstel van de commissie worden in totaal 140 verschillende technologieën voorgesteld, waaronder small modular reactors (SMR). SMR’s zijn kleine kernreactoren die autonoom kunnen functioneren. Ze zijn flexibeler, goedkoper, moduleerbaar, kleiner en minder complex qua ontwerp. Ook tal van andere landen stellen hoge verwachtingen tegenover deze SMR’s.

Meer informatie: The Australian

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer