Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Kernenergie hot topic in Nederland
News - Kernenergie hot topic in Nederland

‘’Als we de klimaatdoelstellingen willen halen, moeten we zo snel mogelijk beginnen met de constructie van nieuwe kerncentrales”, aldus regeringspartij VVD

Klaas Dijkhoff, fractieleider van de liberale regeringspartij VVD, zei dat Nederland opnieuw moet investeren in kernenergie. ‘Ik zie niet hoe je de klimaatdoelen van Parijs haalt zonder kernenergie. Dus wat mij betreft gaan we snel beginnen met bouwen.’

De Nederlandse regering wil snel tot een akkoord komen over klimaatverandering, inclusief een drastische vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Voor Klaas Dijkhof is kernenergie in combinatie met zonne- en windenergie de beste optie om dit objectief te realiseren.

Dijkhoff staat niet alleen: tal van klimaat- en energiespecialisten waarschuwen al langer: als de wereld tegen 2050 echt klimaatneutraal wil zijn kunnen we niet zonder kernenergie. Met hernieuwbare energie alleen redden we het niet. Het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology publiceerde in september een studie over de toekomst van kernenergie in een wereld vol koolstof. De conclusie: zonder kernenergie wordt het klimaatprobleem veel moeilijker en duurder om op te lossen. Een maand later, in oktober, kwamen de klimaatexperts van de Verenigde Naties (IPCC) tot een gelijkaardige conclusie: de klimaatverandering is een realiteit, als we het tij willen keren moeten we alles zetten op alle koolstofarme oplossingen die we momenteel beschikbaar hebben: hernieuwbare energie én kernenergie.
 
In België is de elektriciteitsmix voor driekwart koolstofarm. En dat hebben we grotendeels te danken aan kerncentrales: ze stoten even weinig CO2 als windmolenparken of zonnepanelen, maar produceren op elk moment heel veel elektriciteit. In België is 90 procent van alle koolstofarme elektriciteit afkomstig van kerncentrales. 

Lees meer

Uitzending "Zondag met Lubach"

De aanleiding voor het debat in Nederland over kernenergie van de voorbije dagen, komt uit onverwachte hoek. De TV-presentator en comedian Arjen Lubach, die een populaire wekelijkse TV-show presenteert, bracht afgelopen zondag een item van 20 minuten over kernenergie. In een erg humoristische stijl zegt Lubach waar het op staat: kernenergie is deel van de oplossing, het taboe op kernenergie is nefast in het klimaatdebat, en het negatieve imago van kerncentrales (veiligheid en afval) zijn volledig fout. Bekijk hieronder het item over kernenergie.

Uit een recente opiniepeiling blijkt dat er meer voorstanders zijn van nieuwe kerncentrales dan tegenstanders (46% tegenover 40%, de rest heeft geen mening). 56% gelooft dat kerncentrales veilig zijn (tegenover 34%). Het draagvlak voor het bouwen van nieuwe kerncentrales is daarmee toegenomen. 

Uitzending van zondag 4 november 2018, VPRO.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer