Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

IRE: een nieuw cyclotron tegen 2023
IRE: een nieuw cyclotron tegen 2023

Een uniek project voor de behandeling van kankers, 100% made in Belgium

Tegen 2023 wil het Instituut van Radio-Elementen (IRE) een cyclotron bouwen op zijn site in Fleurus. Dankzij het cyclotron zal het IRE vanuit België Germanium-68 kunnen produceren, een isotoop dat essentieel is om kankers te kunnen opsporen. De gecombineerde vergunning (stedenbouwkundige en milieuvergunning) werd ondertussen ingediend.

Het IRE is al 50 jaar lang expert in nucleaire geneeskunde. Het heeft van de strijd tegen kanker zijn missie gemaakt en heeft zich om die reden gespecialiseerd in de productie en ontwikkeling van radio-isotopen.

Om zijn leiderspositie te behouden, blijft het IRE investeren in nieuwe technologieën. Met de bouw van het cyclotron wordt IRE volledig autonoom voor de productie van het radio-isotoop Gallium-68. Het nieuwe cyclotron zal 20 extra jobs creëren. In de nabije toekomst zal het IRE ook andere vaak voorkomende kankers kunnen traceren, zoals longkanker en borstkanker.

Het cyclotron, een belangrijk apparaat in de strijd tegen kanker

Gallium-68 (of Ga-68) is een isotoop waarmee bepaalde kankers (bijv. neuro-endocrine tumoren en terugkerende prostaatkanker) in een zeer vroeg stadium kunnen worden opgespoord, waardoor de prognose voor de patiënt verbetert. Daarom neemt de vraag naar Gallium-68 wereldwijd toe. Vandaag is IRE Elit (de dochteronderneming van het IRE) één van de slechts twee wereldwijde leveranciers van Germanium-68 (Ge-68)/Gallium-68 (Ga-68) generatoren die in Europa als geneesmiddel zijn goedgekeurd. Gallium-68 is daarmee een van de paradepaardjes van het IRE.

Om Gallium-68 te produceren, heeft het IRE Germanium-68 (Ge-68) nodig als grondstof. Om te vermijden dat het IRE zich zou moeten bevoorraden uit de Verenigde Staten, heeft het besloten zelf Germanium-68 te produceren op zijn eigen terrein. Het cyclotron zelf is ongeveer 2 meter breed en weegt bijna 30 ton. Deze machine versnelt deeltjes om radio-isotopen te produceren, waaronder dus Germanium-68.

Het systeem is eenvoudig: het cyclotron produceert Germanium-68. Dankzij een generator zal het ziekenhuis Gallium-68 extraheren, dat wordt gebruikt om een zeer nauwkeurige en vroegtijdige diagnose van kanker te stellen. Met Gallium-68 kunnen zeer kleine tumoren of zelfs uitzaaiingen worden opgespoord. Als kankers vroegtijdig kunnen worden opgespoord, is een snelle behandeling mogelijk. Hoe sneller de behandeling kan starten, hoe beter de vooruitzichten zijn voor de patiënt.

"De productie van Germanium-68 met behulp van een cyclotron is geen nieuwe productiemethode. In België zijn er al een vijftiental cyclotrons, op industriële sites maar ook en vooral in universitaire ziekenhuizen."

Erich Kollegger, CEO van IRE

"Het eerste cyclotron werd gebouwd in 1939. De productie van Germanium-68 met behulp van een cyclotron is dus geen nieuwe productiemethode. In België zijn er al een vijftiental cyclotrons, op industriële sites maar ook en vooral in universitaire ziekenhuizen zoals in Brussel (in het Erasmusziekenhuis, het Universitair Ziekenhuis St Luc, ...), Gent en Antwerpen, waar ze het mogelijk maken radio-isotopen te produceren rechtstreeks in het ziekenhuis, zo dicht mogelijk bij de patiënten", aldus Erich Kollegger, CEO van IRE.

Een 100% Belgisch project

De bouw van dit cyclotron zal niet alleen de kankerbestrijding bevorderen, maar ook bijdragen tot de ontwikkeling van het plaatselijke economische weefsel. Door de volledige productieketen van Gallium-68 naar haar site te brengen, zal het IRE verschillende regionale spelers aan het werk zetten.

Het project zal 20 banen opleveren. Voor de constructie van het gebouw waarin het cyclotron zal worden ondergebracht, heeft het IRE een beroep gedaan op het ingenieursbureau EKIUM Belgium, dat gevestigd is in Jumet (op enkele kilometers van Fleurus). Voor de installatie en inbedrijfstelling van het cyclotron werd de opdracht gegund aan de Waalse onderneming IBA (Louvain-la-Neuve).

Op naar 2023

De aanvraag voor een gecombineerde vergunning (stedenbouw en milieu) voor dit project is ondertussen ingediend. Zij zal worden gevolgd door een publieksbevraging, zoals de procedure het voorschrijft. Om de omwonenden zo goed mogelijk over dit onderwerp te informeren, zijn er in samenwerking met het steuncomité voor kernenergie en de plaatselijke autoriteiten infosessies georganiseerd.

Het IRE is van plan in de herfst van dit jaar met de werkzaamheden te beginnen, het cyclotron in 2022 op zijn site te huisvesten, en in de tweede helft van 2023 met de productie van Ge-68 te beginnen.

Meer informatie

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer