Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

8 maart: Internationale Dag van de Vrouw

Op de Internationale Dag van de Vrouw zetten we vijf vrouwen in de kijker die actief zijn in verschillende toepassingen van kerntechnologie: geneeskunde, onderzoek naar het ontstaan van de aarde, elektriciteitsproductie,...  Maak kennis met Petra, Amal, Wendy, Els en Lucia!

Amai Saidi, Orano Med

Amal, onderzoekt nieuwe kankerbehandelingen

Amal is onderzoekster bij Orano Med (het vroegere AREVA Med), en ze is gepassioneerd door oncologie. Samen met een team van gespecialiseerde wetenschappers doet ze al sinds 2013 onderzoek naar kankerbehandelingen door middel van nucleaire geneeskunde. Deze behandelingen (alfatherapie genaamd) kunnen een alternatief vormen voor chemotherapie. Het hele team deelt dezelfde motivatie: ze willen doeltreffendere behandelingen ontwikkelen die ook de levenskwaliteit van de patiënt ten goede komen.

Petra, professor Vrije Universiteit Brussel

Petra, doet onderzoek naar de bouwstenen van ons universum

Petra is professor aan de Vrije Universiteit Brussel en leidt een onderzoeksgroep aan het CERN (Europees centrum voor nucleair onderzoek). Zij doet onderzoek naar het ontstaan van ons universum en de ‘Big Bang’. In deze korte talk van 10 minuten, legt Petra uit hoe dit fundamenteel onderzoek ook toegepast wordt op innovatie in ons dagelijkse leven, zoals in de geneeskunde.

Els, ingenieur elektromechanica

Els, ingenieur in de kerncentrale van Doel

Els is ingenieur elektromechanica en diensthoofd elektrisch onderhoud in de kerncentrale van Doel. Voor haar is werken in een kerncentrale een evidentie, maar dat is niet voor iedereen het geval. “Als ik vertel dat ik in een kerncentrale werk, dan schrikken ze meestal en is het eventjes stil en komen er veel vragen […]. Ik moet ze dan altijd geruststellen: dat ik me daar héél veilig voel en dat veiligheid op nummer 1 staat.”

Wendy, Universitair Ziekenhuis Brussel

Wendy, verpleegkundige op de dienst nucleaire geneeskunde

Wendy werkt als verpleegkunde op de dienst nucleaire geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Brussel. Ze vertelt ons over haar werk en over hoe nucleaire geneeskunde haar patiënten verzorgt. Ons land is pionier binnen het domein van nucleaire geneeskunde en de expertise wordt wereldwijd erkend.

“Het is soms moeilijk om tegen een patiënt te zeggen dat je een radioactieve stof in zijn lichaam zal injecteren. Maar als je de patiënt uitlegt dat dit hem zal helpen, dan voelt hij zich al meer gerustgesteld.”, vertelt Wendy.

Lucia, kernfysicus aan het SCK•CEN

Lucia, onderzoekster in de kernfysica

In de loop der jaren heeft ons land een unieke positie opgebouwd op het vlak van onderzoek en ontwikkeling inzake kerntechnologie. MYRRHA is eén van de projecten waar Lucia, kernfysicus, bij betrokken is. Dit is het allereerste prototype van een kernreactor die wordt aangedreven door een deeltjesversneller. MYRRHA is een nucleaire onderzoeksreactor, uniek in de wereld, die op de site van het SCK•CEN in Mol zal worden opgestart. De infrastructuur trekt specialisten aan uit heel de wereld en draagt op die manier bij aan de internationale uitstraling van het Belgische onderzoek.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer