Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

8 maart: Internationale Dag van de Vrouw

Dit jaar is het thema van de Internationale Vrouwendag, gevierd op 8 maart, "Think Fairly, Build Smart, Innovate for Change". Het plaatst innovatie door en voor vrouwen, in het middelpunt van het streven naar gendergelijkheid. Vandaag presenteren we 10 vrouwen uit de nucleaire sector voor wie innovatie dagelijks centraal staat.

Natalie, SCK•CEN.

Natalie, Dr. Ir., coördineert het microbiologie- en ruimtevaartonderzoek van het SCK•CEN

Natalie: "Een nucleaire omgeving is geen ‘steriel’ gebeuren. Integendeel, het bruist van microbieel leven en microbiële processen. Zo onderzoeken we bij het SCK•CEN onder meer welke rol micro-organismen spelen bij geologische berging van radioactief afval, hoe we bacteriën kunnen inzetten voor waterzuivering en voedselproductie in de ruimte, en hoe in ons lichaam bv. onze darmbacteriën reageren wanneer we blootgesteld worden aan straling. Een fantastisch domein om te ontdekken! Een reis naar de ruimte lijkt dichter dan ooit, en de medische toepassingen van straling winnen elke dag aan belang in onze maatschappij. Het is onze taak om de nodige kennis op te bouwen en uit te breiden om de uitdagingen en toepassingen van morgen aan te gaan. Dat vraagt wel ‘out-of-the-box’-denken en binnen het team een diversiteit in opleiding én gender. Het is enkel dankzij uiteenlopende invalshoeken dat je als team tot creatievere oplossingen kan komen. Zelf ben ik bio-ingenieur. Dat ik in een internationale en interdisciplinaire context kan werken en mijn liefde voor onderzoek kan combineren met kennisoverdracht naar studenten en jonge wetenschappers, schenkt mij veel voldoening."

Afaf, Tractebel.

Afaf, Design Engineer bij Tractebel

Afaf: "Ik kwam volledig toevallig in de nucleaire sector terecht. In mijn laatste jaar aan de universiteit volgde ik een stage bij Areva. Direct daarna werd ik aangenomen bij het bedrijf. Nu kan ik me niet meer voorstellen dat ik binnen een ander gebied dan kernenergie zou werken.

Ik ben een mechanisch ingenieur, gespecialiseerd in berekeningen. Vanwege de strengheid die de nucleaire industrie eist, betekent veiligheidscultuur dat we vragen moeten stellen, analyseren en onderzoeken. Daarom ben ik er trots op tot deze gemeenschap te behoren.
Vrouwen moeten blijven kiezen voor een technische loopbaan. In het algemeen kiezen ze niet voor dit soort wegen, omdat ze te horen krijgen dat ze geen wiskunde of ingenieur kunnen zijn. Ze kiezen deze trajecten niet omdat ze geformatteerd zijn om er niet in te geloven.
Later, in de professionele wereld, durven de weinige vrouwen die een carrière ambiëren er niet specifiek over te praten. Een vrouw die het heeft over een carrière wordt als superambitieus gezien, een man die het heeft over een carrière is "normaal".
Iedereen moet zich hiervan bewust zijn. Het is de rol van ouders, scholen en vooral bedrijven om deze helft van de samenleving aan te trekken door het bevorderen van genderdiversiteit en gelijkheid, gelijke beloning en gelijke kansen.
En dan, door te werken in de nucleaire industrie, hebben we een grote verantwoordelijkheid tegenover de mensen en onszelf als burgers. Kernenergie is een sector die rijk is aan beroepen, rijk aan technische vaardigheden en het is spannend om een van degenen te zijn die oplossingen vinden."

Wendy, Universitair Ziekenhuis Brussel

Wendy, verpleegkundige op de dienst nucleaire geneeskunde

Wendy werkt als verpleegkunde op de dienst nucleaire geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Brussel. Ze vertelt ons over haar werk en over hoe nucleaire geneeskunde haar patiënten verzorgt. Ons land is pionier binnen het domein van nucleaire geneeskunde en de expertise wordt wereldwijd erkend.

“Het is soms moeilijk om tegen een patiënt te zeggen dat je een radioactieve stof in zijn lichaam zal injecteren. Maar als je de patiënt uitlegt dat dit hem zal helpen, dan voelt hij zich al meer gerustgesteld.”, vertelt Wendy.

Petra, professor Vrije Universiteit Brussel

Petra, doet onderzoek naar de bouwstenen van ons universum

Petra is professor aan de Vrije Universiteit Brussel en leidt een onderzoeksgroep aan het CERN (Europees centrum voor nucleair onderzoek). Zij doet onderzoek naar het ontstaan van ons universum en de ‘Big Bang’. In deze korte talk van 10 minuten, legt Petra uit hoe dit fundamenteel onderzoek ook toegepast wordt op innovatie in ons dagelijkse leven, zoals in de geneeskunde.

Aurélie, ENGIE Electrabel.

Aurélie, Project manager in de kerncentrale van Tihange

Aurélie: "Als chemisch burgerlijk ingenieur van opleiding had ik me aanvankelijk niet voorgesteld om in een kerncentrale te werken. Via de universiteit maakte ik kennis met Electrabel en ik solliciteerde meteen bij het bedrijf. Het duurde niet lang voordat ik me in deze buitengewone nucleaire technologie kon verdiepen!
Ik ben er trots op dat ik in de Belgische nucleaire sector werk, omdat het een gebied is dat weinig bekend is bij het publiek en het belangrijk is om de mensen te laten zien dat werknemers in de nucleaire spelers mensen zijn zoals iedereen die 100% van zichzelf geven om het beroep waar ze van houden te verdedigen.

De inzet is ook zeer hoog en verandert voortdurend. Het is belangrijk dat elke technologische sector een diversiteit aan mannen en vrouwen respecteert. Mannen hebben veel te leren van vrouwen en vice versa. Wij zijn eenvoudigweg complementair."

Lucia, kernfysicus aan het SCK•CEN

Lucia, onderzoekster in de kernfysica

In de loop der jaren heeft ons land een unieke positie opgebouwd op het vlak van onderzoek en ontwikkeling inzake kerntechnologie. MYRRHA is eén van de projecten waar Lucia, kernfysicus, bij betrokken is. Dit is het allereerste prototype van een kernreactor die wordt aangedreven door een deeltjesversneller. MYRRHA is een nucleaire onderzoeksreactor, uniek in de wereld, die op de site van het SCK•CEN in Mol zal worden opgestart. De infrastructuur trekt specialisten aan uit heel de wereld en draagt op die manier bij aan de internationale uitstraling van het Belgische onderzoek.

Ursula, Tractebel.

Ursula, Project Manager bij Tractebel

Ursula studeerde materiaalkunde in Europa en de Verenigde Staten. Het bestuderen van kernenergie stelde haar in staat stellen een beter inzicht te krijgen in de belangrijkste challenges waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd, zoals de productie van onze elektriciteit en kernafval. Ursula: "Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal moeten samenwerken om de CO2-uitstoot te verminderen en de uitdagingen van de klimaatverandering het hoofd te bieden. Kernenergie is in staat om in onze elektriciteitsbehoeften en deze uitdagingen te voorzien."

"Ik ben altijd geïnspireerd geweest door vrouwen die een impact hebben op mensen en de wereld om hen heen. Tijdens mijn carrière hebben deze vrouwen die ik heb ontmoet me doen beseffen dat het mogelijk is om ver te gaan in de wetenschap, zelfs in een zeer bijzondere en gespecialiseerde sector zoals kernenergie. "
Volgens Ursula is het duidelijk dat de nucleaire sector nog steeds gedomineerd wordt door mannen. Vrouwen zijn nog ondervertegenwoordigd, maar toch hebben haar ervaringen haar geleerd dat de nucleaire sector een breed scala aan mogelijkheden voor vrouwen opent, wat zeer lonend is.

Amai Saidi, Orano Med

Amal, onderzoekt nieuwe kankerbehandelingen


Amal is onderzoekster bij Orano Med (het vroegere AREVA Med), en ze is gepassioneerd door oncologie. Samen met een team van gespecialiseerde wetenschappers doet ze al sinds 2013 onderzoek naar kankerbehandelingen door middel van nucleaire geneeskunde. Deze behandelingen (alfatherapie genaamd) kunnen een alternatief vormen voor chemotherapie. Het hele team deelt dezelfde motivatie: ze willen doeltreffendere behandelingen ontwikkelen die ook de levenskwaliteit van de patiënt ten goede komen.

Rosana, ENGIE Electrabel.

Rosana, hoofd van de afdeling Instrumentatie van de kerncentrale van Tihange

Rosana: "Ik heb kernenergie ontdekt tijdens mijn studie als burgerlijk ingenieur aan ULg. Deze technologie, die anders is dan alle andere, heeft mij direct gefascineerd. We kunnen het op het eerste gezicht over liefde hebben. Ik moest stage lopen in een bedrijf voordat ik mijn laatste studiejaar inging en ik vroeg of ik het kon doen in de kerncentrale van Tihange. Na deze stage had ik maar één idee voor ogen: om daar te werken. Het is al 20 jaar geleden. »
Voor Rosana is de veilige productie van kernenergie essentieel als we de leveringsautonomie van het land willen behouden. Bovendien is kernenergie, in een tijd waarin het klimaat meer dan ooit een kwestie van overleven is, de beste bron van koolstofarme elektriciteitsproductie. Het is trots om in een milieuvriendelijke sector te werken.
Rosana: "Mixiteit en diversiteit zijn bronnen van verrijking. Bedrijven met een overwegend mannelijke aanwezigheid weerspiegelen de maatschappij niet. De manier waarop mannen en vrouwen denken en hun gevoeligheid zijn complementair."

Els, ingenieur elektromechanica

Els, ingenieur in de kerncentrale van Doel

Els is ingenieur elektromechanica en diensthoofd elektrisch onderhoud in de kerncentrale van Doel. Voor haar is werken in een kerncentrale een evidentie, maar dat is niet voor iedereen het geval. “Als ik vertel dat ik in een kerncentrale werk, dan schrikken ze meestal en is het eventjes stil en komen er veel vragen […]. Ik moet ze dan altijd geruststellen: dat ik me daar héél veilig voel en dat veiligheid op nummer 1 staat.”

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer