Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Hinkley Point C: bevestiging door de Britse regering
Hinkley Point C: bevestiging door de Britse regering

Hinkley Point C: bevestiging door de Britse regering

Op 15 september 2016 gaf de Britse regering haar akkoord voor de bouw van twee EPR-kernreactoren van de derde generatie (European Pressurized Reactor) door EDF op de site van Hinkley Point. Het project krijgt steun van een Chinese onderneming (CGN). Op 29 september werd het finale contract ondertekend.


De goedkeuring van dit bouwproject op de site van Hinkley Point in Somerset, in het zuid-westen van Engeland, komt de Fransen en Britten ten goede. Dit project zal namelijk zorgen voor de creatie van 26.000 jobs ter plaatse tijdens de bouw, en zorgt voor verschillende nieuwe mogelijkheden voor lokale en nationale ondernemingen. Vanaf 2025 zal Hinkley Point C elektriciteit produceren. Deze kerncentrale zal in 6% van de Britse elektriciteitsbehoefte voorzien gedurende 60 jaar.

Greg Clark, Staatssecretaris van Energie en Energiestrategie onderlijnt dat « Groot-Brittannië haar energievoorziening moet verbeteren. Het is duidelijk dat kernenergie een belangrijke rol speelt in de toekomstige energievoorziening laag aan CO2. »

Op 29 september werd het finale contract ondertekend. Dit gebeurde door de Britse staatssecretaris van Energie, de CEO van EDF Jean-Bernard Levy en He Hu, de voorzitter van het Chinese bedrijf CGN. Deze ondertekening betekent het officiële startschot voor de bouw van de twee EPR-reactoren.

De Britse energiemix

Het Verenigd Koninkrijk heeft een pioniersrol gespeeld in Europa op het vlak van kernenergie. Vandaag zorgen 15 reactoren voor ongeveer 21 % van de Britse elektriciteitsproductie. In 2015 werd 26 % van de elektriciteit door hernieuwbare energiebronnen geproduceerd. Het VK kiest dus resoluut voor een slimme energiemix. Nieuwe kernenergie, hernieuwbare bronnen en fossiele brandstoffen met CO2-afvangtechnologie zullen samen zorgen voor het halen van de Britse klimaatdoelstellingen.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer