Het goedkoopste scenario bestaat er in om de levensduur van 2 kerncentrales te verlengen tot 2035.
Hoe betaalbaar zullen de beleidskeuzes in de volgende jaren zijn? Welke scenario's zijn denkbaar en haalbaar? Vandaag kan niemand deze belangrijke vragen beantwoorden. Reden genoeg voor Febeliec om EnergyVille te vragen hierover een studie te maken met onderbouwd cijfermateriaal. Doelstelling is om een zo goed mogelijk en objectief beeld te krijgen van de evolutie van de kosten van onze energiemix tussen nu en 2030.
Veruit het goedkoopste scenario bestaat er in om de levensduur van 2 kerncentrales te verlengen tot 2035.
EnergyVille berekende in de eerste plaats een scenario op basis van het huidige beleid. Vervolgens werden een aantal andere beleidsopties in kaart gebracht, met hun impact op het totale kostenplaatje. Zo werden scenario's gesimuleerd met de verlenging van kerncentrales, hoge of lage import uit het buitenland, hoge of lage brandstofprijzen, waarbij uiteraard ook rekening werd gehouden met de Europese eisen.
De studie berekent wat het België in het beste geval zal kosten om in 2030 op de meest optimale wijze te voorzien in de nodige elektriciteit. “De studie is duidelijk: het huidig beleid voortzetten, zal de kost van elektriciteitsproductie verdubbelen”, aldus Peter Claes. In alle scenario’s zal er drie maal meer elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen geproduceerd worden dan vandaag (van 11 naar 36 TWh).
Veruit het goedkoopste scenario bestaat er in om de levensduur van 2 kerncentrales te verlengen tot 2035. Dat zou de kost gevoelig doen dalen in vergelijking met andere scenario’s. “Louter economisch gezien is dit dus de beste keuze. In elk geval herhaalt Febeliec de absolute noodzaak van de invoering van een energienorm die ervoor zorgt dat elektriciteit bij ons niet meer kost dan in onze buurlanden.” besluit Peter Claes van Febeliec.
Bron: Febeliec