Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kernenergie in Tsjechië
Kernenergie in Tsjechië

Framatome en Westinghouse gaan kernbrandstof leveren aan kerncentrale van Temelín

Het Amerikaanse Westinghouse en het Franse Framatome hebben van het Tsjechische nutsbedrijf ČEZ een langetermijncontract gekregen voor de levering van splijtstofelementen aan de kerncentrale van Temelín.

Temelín, de belangrijkste energiebron van Tsjechië

De kerncentrale van Temelín (twee VVER-1000 reactoren) bevindt zich centraal in Tsjechië, vlak bij het plaatsje Temelín. De twee reactoren zijn sinds 2000 en 2003 in bedrijf. Met zijn 2000 MW geïnstalleerde capaciteit is de kerncentrale van Temelín de belangrijkste energieproductiefaciliteit in de Tsjechische republiek. De centrale stelt ongeveer 1000 mensen te werk.

De VVER-reactor is een Russisch ontwerp, die behalve in Rusland ook in China, Tsjechië, Finland, Duitsland, Hongarije, Slovakije, Bulgarije, Indië, Iran en Oekraïne werd gebouwd. Bangladesh, Egypte, Jordanië en Turkije hebben plannen om dit type reactor te bouwen. De VVER-reactor – ook WWER-reactor genoemd (water-water energetic reactor) – is een pressurised water reactor.

"Er werden uiteindelijk twee leveranciers geselecteerd, zodat we in de toekomst op betrouwbare wijze een continue levering van splijtstofelementen voor de reactoren van de kerncentrale van Temelín kunnen garanderen."

ČEZ, uitbater van kerncentrale Temelín

2 leveranciers = een nog meer betrouwbare levering

De aanbesteding voor de nieuwe brandstofstaven ging in april 2020 van start, en drie bieders namen eraan deel (behalve Framatome en Westinghouse ook het Russische TVEL). Uitbater ČEZ koos voor Framatome én Westinghouse:

"Door diversificatie werden uiteindelijk twee leveranciers geselecteerd, zodat ČEZ Group in de toekomst op betrouwbare wijze een continue levering van splijtstofelementen voor de reactoren van de kerncentrale van Temelín kan garanderen en zo de risico's van een mogelijke leveringsonderbreking tot een minimum kan beperken", aldus de onderneming.

Westinghouse, dat een productie-eenheid in Zweden heeft, leverde sinds de opstart van de centrale in Temelín al tien jaar lang splijtstofelementen. Framatome is de enige fabrikant in de Europese Unie die brandstofassemblages levert aan de meeste West-Europese kerncentrales.

Een contract van 15 jaar

Temelín heeft een uniek splijtstofontwerp en daarom waren zorgvuldige tests met splijtstof nodig (over een periode van twee jaar) om een veilige compatibiliteit met de bestaande splijtstof te waarborgen. Westinghouse ontwikkelde specifiek voor de centrale in Temelín een nieuw ontwerp met minder afstandsroosters, zodat de assemblage compatibel is met niet-Westinghouse-splijtstof, en materiaalupgrades om het brandstofverbruik en de prestaties verder te verbeteren.

ČEZ selecteerde Westinghouse al in februari 2016 voor de levering van zes Lead Test Assemblies (LTA) voor de centrale van Temelín. In augustus 2018 kondigde ČEZ plannen aan om zes Westinghouse-splijtstofstaven te testen in eenheid 1 van de centrale van Temelín. Het Russische TVEL was tot dan toe de enige leverancier van splijtstof aan Temelín en aan de andere kerncentrale van Tsjechië, Dukovany.

De leveringen van splijtstof zullen in 2024 van start gaan en ongeveer 15 jaar duren.

Bron: World Nuclear News

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer