Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Energietransitie? Duitsland grootste vervuiler van Europa
News - Energietransitie? Duitsland grootste vervuiler van Europa

European Climate Leadership Report: nieuw rapport op basis van Eurostat cijfers toont aan dat Duitsland slechtste milieurapport heeft in heel Europa

Duitsland nam de voorbije jaren heel wat inspanningen om zijn elektriciteitsproductie duurzaam te maken (de zogenaamde Energiewende). De strategie van Duitsland: kerncentrales sluiten, massaal investeren in hernieuwbare energie en als de zon niet schijnt er er is geen wind, beroep doen op gas-, steenkool en bruinkoolcentrales. Wat blijkt nu uit de officiële Eurostat-cijfers? Duitsland heeft de meest vervuilende uitstoot in heel Europa.

Duitse Energiewende leidt niet tot vermindering van CO2-uitstoot

Paradoxaal genoeg heeft de Duitse Energiewende niet geleid tot minder CO2-uistoot. Integendeel! Duitsland alleen was verantwoordelijk voor 18% van alle CO2-uitstoot in Europa (EU-28 plus EFTA plus Turkije). Bovendien gaat de omwenteling naar propere stroom er trager dan in andere landen. En de elektriciteit die Duitsland exporteert naar zijn buurlanden is afkomstig van steenkool en bruinkool, de meest vervuilende energiebronnen. 

Landen die een pragmatische aanpak hebben, en geen koolstofarme energiebronnen verbieden (bvb kernenergie), slagen er wèl in om hun CO2-uitstoot naar beneden te krijgen. Voor Nuclear4Climate, de opdrachtgever achter de studie, is Duitsland allesbehalve een voorbeeld. Landen als Frankrijk, Zweden, Groot-Brittannië of Zwitserland kennen wel een significante daling van hun CO2-uitstoot. Dat precies deze landen een beroep doen op alle koolstofarme energieën, zonder discriminatie, en mét inbegrip van kernenergie, is volgens Nuclear4Climate geen toeval. De cijfers die de basis vormden voor dit rapport zijn afkomstig van officiële bronnen (Eurostat, ENTSO-E) en voor iedereen consulteerbaar.
Het volledige European Climate Leadership Report is hier consulteerbaar.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer