Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Eerste kerncentrale in Arabische wereld
Eerste kerncentrale in Arabische wereld

Eerste reactor van kerncentrale Barakah met succes in gebruik genomen

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben op 1 augustus de eerste van vier reactoren van de kerncentrale van Barakah met succes in gebruik genomen. Het gaat om de eerste kerncentrale in de Arabische wereld. De vier reactoren samen zullen 5.600 megawatt elektriciteit produceren, ongeveer een kwart van het verbruik in de VAE. Met kernenergie willen de Emiraten hun energiemix diversifiëren en hun elektriciteitsproductie koolstofarm maken.

Evolutie elektriciteitsmix Verenigde Arabische Emiraten (VAE)

Het is opvallend dat de VAE, rijk aan aardolie en aardgas, toch inzetten op kernenergie. Op die manier wil het land hun energiebevoorrading diversifiëren en minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De elektriciteitsbehoefte van het land neemt steeds verder toe, met name door de nood aan airco tijdens de hete zomers.

De kerncentrale van Barakah, die uiteindelijk vier reactoren zal tellen, moet het land voorzien van 25% van hun stroom. Daarnaast investeert het land miljarden dollars in hernieuwbare energie, die tegen 2050 zo’n 50% van de elektriciteit moet leveren. Hiermee toont de VAE dat het gelooft in de complementariteit van hernieuwbare energie en kernenergie.

Kerncentrale van Barakah, de eerste in de Arabische wereld (©AFP)

5.600 MW koolstofarme energie

De Nawah Energy Company zal de kerncentrale van Barakah uitbaten en onderhouden. De constructie is in handen van een consortium geleid door Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) en het Zuid-Koreaanse Korea Electric Power Corporation (KEPCO). Barakah is de eerste nucleaire centrale voor civiele doeleinden in de hele Arabische wereld. De centrale zal uiteindelijk uit vier APR-1400 reactoren bestaan, samen goed voor 5.600 MW aan koolstofarme energie. De eerste reactor kreeg alvast een exploitatievergunning voor 60 jaar.

Controlekamer van de eerste kernreactor (©Twitter @HHShkMohd)

Safety first

Normaal diende de eerste reactor al in 2017 stroom te produceren, maar de startdatum schoof steeds op om te voldoen aan de hoogste wettelijke veiligheidsnormen. De verantwoordelijken benadrukken het vreedzame karakter van hun nucleaire programma en verzekeren dat het geen militaire component bevat. Ze verzekeren de hoogste normen op het gebied van nucleaire veiligheid en non-proliferatie, en blijven nauw samenwerken met alle nationale en internationale partners. Sinds 2010 heeft het land meer dan 40 internationale inspecties van de IAEA en de World Association of Nuclear Operators (WANO) gehad.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer