Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News: Duitse elektriciteit tien keer meer CO2-uitstoot dan Frankrijk (in 2016)
News: Duitse elektriciteit tien keer meer CO2-uitstoot dan Frankrijk (in 2016)

Duitse elektriciteit tien keer meer CO2-uitstoot dan Frankrijk (in 2016)

Duitsland stootte het afgelopen jaar tien keer meer koolstofdioxide uit dan Frankrijk voor de productie van elektriciteit, zo blijkt uit een nieuwe analyse van Environmental Progress.

Vergelijking van de CO2-uitstoot voor de productie van elektriciteit in Duitsland en Frankrijk. Duitsland stoot bijna 10 keer meer CO2 uit dan Frankrijk.

De resultaten zijn gebaseerd op de officiële cijfers van Franhoser ISE (Duitsland) en RTE France (Frankrijk). Frankrijk wekt voornamelijk elektriciteit op uit kernenergie, en genereerde 530 TWh elektriciteit met gemiddeld 58 gram kooldioxide-uitstoot per kWh. Duitsland wil alle kerncentrales tegen 2022 sluiten, en genereerde in 2016 545 terawattuur (TWh) elektriciteit met gemiddeld  560 gram CO2-uitstoot per kWh. Bijna tien keer zoveel dus dan Frankrijk, méér dan 300 miljoen ton.

Voor de conversie van de koolstofintensiteit werden volgende emissiefactoren gebruikt (voor Duitsland): 1150g voor bruinkool, 900g voor steenkool, 369g voor aardgas, en 983g voor biomassa. Voor Frankrijk werden de officiële RTE-France cijfers genomen, die hoger liggen voor steenkool en aardgas (anders gezegd, de berekening is conservatief, en benadeelt Frankrijk).

Eerder bleek dat de CO2-uitstoot in Duitsland in 2016 is toegenomen, voor het tweede jaar op rij, dat ondanks de toegenomen capaciteit aan zonne- en windenergie. 

Bron: Environmentalprogress.org

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer