Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Coronavirus en kerntechnologie

Hoe helpt kerntechnologie in de strijd tegen het coronavirus? En welke bijdrage levert de nucleaire sector concreet om de coronacrisis het hoofd te bieden? Een overzicht.

De nucleaire sector zet momenteel alles op alles om de coronacrisis te lijf te gaan en te helpen waar het kan. De lijst van cruciale sectoren en essentiële diensten die de Nationale Veiligheidsraad deze week in het Staatsblad liet publiceren, omvat ook de energiesector, de productie van medische instrumenten en radio-isotopen, en de volledige nucleaire en radiologische sector. In dit artikel geven we een update waar en hoe onze sector precies helpt.

Diverse toepassingen

Nucleaire technologie is een divers en omvattend domein. Het is dus niet verwonderlijk dat tal van bedrijven en actoren die kerntechnologie gebruiken in hun activiteiten, direct betrokken zijn bij deze crisis.

Onze sector helpt in de eerste plaats door ervoor te zorgen dat de installaties in cruciale sectoren operationeel blijven, rekening houdend met de aangescherpte coronamaatregelen. Daarnaast wordt nucleaire technologie ook proactief ingezet om oplossingen te vinden voor tal van concrete uitdagingen die COVID-19 ons biedt.

Zowel op de sites van de kerncentrales als in de andere nucleaire bedrijven zetten de 20.000 medewerkers uit de Belgische nucleaire sector zich dag en nacht in om de continuïteit te garanderen: voor de productie van elektriciteit, medische isotopen, en al de rest.

De controlekamer van de kerncentrale blijft bemand.

Bevoorradingszekerheid

Een gegarandeerde productie van elektriciteit is in deze tijden essentieel. In de eerste plaats in de medische sector, waar beademingstoestellen essentieel zijn om zo veel mogelijk levens te redden. Elektriciteit die dag en nacht, non-stop beschikbaar en betaalbaar is, is essentieel om de rest van de economische activiteit van ons land rechtop te houden, en de vele thuiswerkers van alle essentieel comfort te voorzien.

In de nucleaire sector bestaan al heel lang ‘business continuity’ plannen om in elk soort crisissituatie de gewone activiteiten en dienstverlening te kunnen garanderen.

CT-scans, een toepassing van nucleaire technologie, zijn de meest courante en betrouwbare manier om snel en efficiënt patiënten te screenen op het coronavirus.

Medische beeldvorming

X-rays en CT-scans vormen een goede indicator voor een mogelijke besmetting met het coronavirus. Deze screening geeft snel en efficiënt een beeld van eventuele witte vlekken in de longen. Nadien geeft een echte coronatest verder uitsluitsel. CT- en X-ray scans zijn een bekende en belangrijke toepassing van nucleaire technologie, waarbij gammastralen worden gebruikt om een beeld te krijgen van de binnenkant van een object. Zo laten CT-scans toe om snel en niet-invasief (geen chirurgie of optische camera) de binnenkant van de longen te checken op vlekken, die typisch lijken te zijn voor COVID-19.

De coronatest is een toepassing van de nucleaire technologie.

Diagnose van COVID-19

Ook de meer solide ‘echte’ coronatest is een toepassing van de nucleaire technologie. Door een sequentie van DNA te vermenigvuldigen, kan je met 100% zekerheid nagaan of iemand besmet is geraakt met het coronavirus (de techniek heet PCR). Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) staat mee aan de wieg van de ontwikkeling van deze diagnosekit. Het gaat namelijk om een afgeleide nucleaire technologie, en bovendien heeft het IAEA al een ruime ervaring opgebouwd met de diagnose van virussen, zoals Sars en Ebola. Meer info over deze toepassing van de nucleaire technologie.

De productie van radio-isotopen gaat door, ook tijdens de coronacrisis.

Medische isotopen

De productie van medische isotopen is, net als de volledige nucleaire sector, ook op de lijst geplaatst van kritische sectoren. Ons land is een belangrijke producent van medische isotopen, een toepassing van nucleaire technologie die levens redt. Jaarlijks vinden wereldwijd meer dan 30 miljoen interventies plaats, zowel voor de diagnose als voor de behandeling van tal van ziektes, waaronder kanker. Ons land is een belangrijk exportland van deze medische isotopen. Gemiddeld zorgt België voor 25% procent van de wereldwijde productie naar deze producten van radio-isotopen, op piekmomenten loopt dit zelfs op tot 65% procent.

In deze coronatijden worden mensen ook ziek om andere redenen, en lopen levensreddende behandelingen voor andere ziektes zoals kanker uiteraard door. Om die reden doen de twee belangrijkste Belgische actoren (IRE en SCK CEN) voor de productie van molybdeen-99, het meest courant gebruikte radio-isotoop, er alles aan om hun gewone productie te blijven garanderen.

Bedankt aan alle bedrijven en alle medewerkers in de nucleaire sector!

20.000 keer bedankt!

Het is een evidentie dat elke sector en elke werknemer ook in deze moeilijke tijden zijn verantwoordelijkheid opneemt. In de nucleaire sector is dat niet anders. Bovenstaande voorbeelden tonen aan dat de nucleaire sector essentieel is, cruciaal voor de Belgische economie, onmisbaar voor de levensvatbaarheid van bedrijven en de levenskwaliteit van gezinnen, en met een zeer belangrijke bijdrage in de strijd tegen het coronavirus. Als sectorfederatie wenst het Nucleair Forum alle bedrijven en alle medewerkers die dit mogelijk maken uitdrukkelijk te danken voor hun inzet en engagement in deze moeilijke tijden!

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer