Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Jaarlijkse milieutop van de VN (COP23) is afgelopen: het eindrapport
News - Jaarlijkse milieutop van de VN (COP23) is afgelopen: het eindrapport

Verenigde Staten en gastland Duitsland stellen teleur in de strijd tegen de klimaatverandering. En een nieuwe coalitie tegen fossiele brandstoffen geeft hoop.

De voorbije twee weken vergaderden de klimaatexperts van de 192 lidstaten van de Verenigde Naties (waaronder België) opnieuw samen om oplossingen te zoeken voor de klimaatproblematiek. De uitdaging blijft groot: hoe een halt toeroepen aan de klimaatverandering, en hoe kunnen we de opwarming van de planeet beperken tot maximaal 2 graden (tegen 2100). Tijdens deze COP namen 20 landen het initiatief om het gebruik van steenkool en bruinkool aan banden te leggen.

De Verenigde Staten is van alle deelnemende landen het enige dat het Parijsakkoord nog niet heeft ondertekend.  

In antwoord op Trump’s klimaatpolitiek namen ondertussen meer dan 20 landen het initiatief om het gebruik van steenkool en bruinkool aan banden te leggen. Bruinkool en steenkool zijn extreem vervuilende (fossiele) brandstoffen, waar bij de verbranding erg veel CO2 vrijkomt. CO2 wordt genoemd als één van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering. Onder de 20 landen die deze alliantie sloten bevinden zich onder andere België, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland, België en Zwitserland. Al deze landen hebben een lage CO2-uitstoot door de combinatie van hernieuwbare energie en kernenergie
Gastland Duitsland stelde teleur. Zo werd duidelijk dat Duitsland er niet in zal slagen om de milieudoelstellingen van 2020 te halen. Verder sloot Duitsland zich ook niet aan bij de coalitie tegen steenkool en bruinkool. Bondskanselier Angela Merkel gaf ook geen antwoord op de vraag wanneer Duitsland zijn bruinkool- en steenkoolcentrales zal sluiten. Op die manier dreigt de Duitse Energiewende nefast te zijn voor het klimaat.

Meer info: https://cop23.unfccc.int/  

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer