Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Belgische groentetuin op 400 kilometer boven de aarde
News - Belgische groentetuin op 400 kilometer boven de aarde

Bioreactor van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol (SCK·CEN) vertrekt deze week per raket naar het ISS om voedsel te testen tijdens lange ruimtemissies zoals naar Mars

Deze week vertrekt de raket SPACEX-13 vanuit het Kennedy Space Center in Florida richting het ISS International Space Station. Aan boord: de allereerste bioreactor ontwikkeld door microbiologen van het SCK•CEN in samenwerking met de Europese Ruimtevaartorganisatie en het wetenschappelijke consortium MELiSSA.

Om langdurige ruimtemissies naar planeten zoals Mars ooit mogelijk te maken, werken de wetenschappers van het SCK•CEN aan een microbieel afvalrecyclagesysteem dat het voor astronauten mogelijk maakt om zelfstandig zuurstof, drinkbaar water en voeding te produceren in de ruimte. In het MELiSSA-project proberen ze uit te vinden hoe ze op een elementaire en minimalistische manier de werking van micro-organismen in recyclage zoals op aarde kunnen nabootsen.

De dagelijkse dosis ioniserende straling is veel sterker in de ruimte dan op aarde en heeft een directe impact op astronauten en bacteriën. Microbiologen van het SCK•CEN bereiden al bijna tien jaar een experiment met spirulina voor, een interessante cyanobacterie die zuurstof en voeding kan produceren. Vandaag vertrekt de eerste fotobioreactor ooit naar het Internationaal Space Station om er het gedrag van spirulina en zuurstofproductie door bacteriekweek onder invloed van microzwaartekracht en ruimtestraling te testen.

“Het is een wereldprimeur!”, vertelt Nathalie Leys enthousiast. In het gezelschap van twee andere SCK•CEN wetenschappers is ze sinds 24 november aanwezig in het Kennedy Space Center in Florida om deze wetenschappelijke missie voor te bereiden. De bioreactor blijft een maand in het ISS station vooraleer hij terugkeert naar de aarde zodat het team van Nathalie Leys hem kan terugbrengen naar de laboratoria van het SCK•CEN. 

Na tien jaar intensief onderzoek is deze unieke ervaring een essentiële stap in de ontwikkeling van een zuurstof- en voedselproductiesysteem voor astronauten tijdens langdurige missies. Een kleine stap dichter bij de planeet Mars.
 
Meer weten? Surf naar http://sckcen.be/nl/News/20171127_Artemiss

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer