Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Beschikbaarheid Belgische kerncentrales: de cijfers
News - Beschikbaarheid Belgische kerncentrales: de cijfers

Beschikbaarheid Belgische kerncentrales: de cijfers

De voorbije weken kwamen de Belgische kerncentrales vaak in het nieuws. De berichtgeving over geplande onderhoudswerken en onverwachte stilstanden worden door sommigen gezien als een bewijs van de onbetrouwbaarheid van de Belgische kerncentrales. Wat zeggen de cijfers? Belgische kerncentrales scoren over de volledige operationele levensduur beter dan het internationale gemiddelde qua beschikbaarheid.

In 2017 kenden de Belgische kerncentrales (alle 7 kernreactoren samen) een beschikbaarheid van 78,2%. Voor de meeste eenheden lag dit cijfer zelfs hoger dan 90 procent. Ook voor de lange termijn lag dit cijfer hoog. Voor de voorbije 10 jaar leverden de Belgische kerncentrales 77% van de tijd stroom, zoals de tabel hieronder weergeeft. 

De tabel toont ook aan dat in 2014, 2015 en 2016 de centrales langer stil lagen, maar de redenen daarvoor zijn bekend. Na het ontdekken van de waterstofinsluitsels in de kuipen van Doel 3 en Tihange 2, besliste de operator om niets aan het toeval over te laten en deze reactoren niet opnieuw aan het net te koppelen vooraleer er eensluidende zekerheid bestond over de veiligheid van deze reactoren. Veiligheid en preventie is en blijft het basismotto voor de nucleaire sector. Als daardoor een kerncentrale langer dan gepland inactief is, is dat een bewijs van de absolute veiligheidscultuur van de nucleaire sector. 

Beschikbaarheid van de Belgische kerncentrales (bron: ENGIE Electrabel).

Met 6,1% (onverwachte stilstanden) voor België zit ons land rond het internationale gemiddelde (5,9%).

Zijn we wereldkampioen onverwachte stilstanden?

Scoort ons land daarmee beter of slechter dan onze buurlanden? Zijn we wereldkampioen onverwachte stilstanden? Integendeel. Het Internationaal Atoomagentschap in Wenen (onderdeel van de Verenigde Naties) berekende de onverwachte stilstanden van alle kerncentrales in de wereld sinds hun opstart. Met 6,1% (onverwachte stilstanden) voor België zit ons land rond het internationale gemiddelde (5,9%), en doet het opmerkelijk beter dan buurlanden als Frankrijk (8,2 % onverwachte stilstanden), Groot-Brittanië (11,5%) of Zweden (8,6%).

Nog een interessant cijfer om de Belgische actualiteit in een bredere context te plaatsen: in totaal leverden de Belgische kerncentrales 84,1% van de tijd elektriciteit. Dat is ruim boven het internationale gemiddelde (77,8%). Met andere woorden, de Belgische kerncentrales presteerden over hun hele operationele levensduur gemiddeld beter dan het merendeel van de kerncentrales in andere landen, en beter dan Duitsland (83,1%), Frankrijk (78,2%), Groot-Brittannië (72,8%) en Zweden (79,3%), om er maar enkele te noemen. 

Ook de meest recente cijfers zijn positief voor ons land: in 2016 bedroeg de beschikbaarheid van Belgische kerncentrales 79,9% (tegenover een wereldwijd gemiddelde van 76,3%), voor 2017 was dat 78,2% (voor België) tegenover een wereldwijd gemiddelde van 75,2%. 

Samen produceren de Belgische kerncentrales ongeveer de helft van alle elektriciteit in ons land. Ze zijn de belangrijkste koolstofarme energiebron en zijn samen met wind- en zonne-energie deel van de oplossing tegen de klimaatverandering. Kernenergie levert constant betaalbare en CO2-arme elektriciteit. 

Beschikbaarheid van de Belgische kerncentrales in vergelijking met kerncentrales wereldwijd (cijfers tot en met 2017, IAEA).

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer